Artizanii afacerii cu seniori din Voluntari, a căror grupare a fost destructurată de DIICOT, au fost plasați în arest la domiciliu de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București. Decizia nu este definitivă.
Astfel, instanța a dispus revocarea măsurii arestului preventiv pentru Ștefan Cristian și Daniel Godei și a stabilit ca aceștia să stea 30 de zile în arest la domiciliu.
„Pentru inculpații GODEI STEFAN-CRISTIAN, GODEI DANIEL si TICU ANDREI-RAZVAN, dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile de la data rămânerii definitive.
Pentru inculpații CARAULASU IOANA-ANDREEA, TUDORANCEA CRISTINA, COSTESCU CLAUDIA, TRIFU GHEORGHITA, ANGHEL CATALINA, CRISTEA ALEXANDRU si DRAGOMIR IOANA s-a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, pe o perioada de 60 de zile de la data rămânerii definitive”, potrivit unor surse judiciare citate de stiripesurse.ro.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurorii DIICOT.
Reamintim că, pe 25 august, Tribunalul București a decis ca Ștefan și Daniel Godei să fie plasați în arest la domiciliu. Instanța a respins propunerea procurorilor DIICOT de prelungire a arestării preventive, dar decizia nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel de anchetatorii anti-mafia. Ulterior, Curtea de Apel București (CAB) a admis cererea procurorilor DIICOT și a răsturnat decizia TMB, în sensul în care a dispus ca inculpații din dosarul „Azilele groazei” să fie cercetați în continuare în arest preventiv.
„Desființează în parte încheierea penală contestata numai în ceea ce îi privește pe inculpații Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel și Ticu Andrei Răzvan și, pe fond, rejudecând: în baza art.236 admite propunerea de prelungire a duratei măsurii preventive a inculpaților Godei Ștefan Cristian, Godei Daniel și Ticu Andrei Răzvan pentru o perioadă de 30 de zile începând cu 03.09.2023 pana la 02.10.2023 inclusiv”, conform deciziei de la acel moment pronunțată de CAB.
Anchetatorii DIICOT, arată în dosarul de crimă organizată ce a ajuns pe masa judecătorilor bucureșteni că „în vederea realizării scopului grupului (obținerea de sume cât mai mari de bani) și cu scopul de a da o aparență de legalitate activității infracționale desfășurate, după înființarea Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, membrii grupului infracțional au făcut demersuri pentru obținerea acreditării ca furnizor de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități și ulterior a licențelor de funcționare, prin declararea în fals a îndeplinirii condițiilor legale și având complicitatea funcționarilor din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov, care au atestat în fals îndeplinirea condițiilor pentru acreditarea și acordarea licenței celor două centre”.
„Ca urmare a acestei activități infracționale a fost acordată licența provizorie de funcționare pe o perioadă de un an, urmată de acordarea licenței de funcționare seria …, pentru o perioadă de 5 ani, respectiv, 14.07.2021-13.07.2026, pentru centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Gabriel cel Viteaz”.
În aceeași modalitate a fost acordată pentru centrul de îngrijire și asistență „Armonia” licența de funcționare provizorie nr. 1358 /12.07.2022 emisă de A.N.P.D.P.D. la 12.07.2022 cu valabilitate de 1 an, până la data de 11.07.2023.
Relevant în susținerea actelor de sprijinire a grupului infracțional organizat de către funcționari ai A.J.P.I.S. este conduita acestora cu ocazia verificării documentației depuse și efectuării evaluării în teren în vederea acordării licenței de funcționare pentru o perioadă de 5 ani pentru C.I.A.P.A.D. „Armonia” activități ce a avut loc în perioada 26.04.2023 28.04.2023, dar și ulterior în la începutul lunii mai”, se arată în cazul de la instanță, cu privire la funcționarii publici vizați de mega-ancheta de corupție.
Pe lângă presupusele acte directe de favorizarea a nașterii fenomenului infracțional cristalizat la nivelul județului Ilfov în ceea ce privește „afacerile„ cu bătrâni, funcționarii publici se pare că puneau umărul oricum puteau la ajutar grupului infracțional organizat destructurat de către DIICOT.
„În acest sens, liderul Godei Ștefan Cristian și fratele acestuia Godei Daniel au efectuat mai multe demersuri pentru a crea o aparență de îndeplinire a condițiilor de licențiere, fiind sprijiniți în acest sens de funcționarii A.J.P.I.S. Ilfov,.
În perioada ce a urmat controlului, aceștia recurg la tot felul de artificii, unele dintre acestea chiar la sugestia funcționarilor, potrivit proceselor verbale întocmite de organele de cercetare penală… .”, se arată în dosarul de la instanța de judecată.
„Godei Ștefan Cristian este cel care ține legătura cu autoritățile locale/județene în ceea ce privește activitatea asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și a celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Gabriel cel Viteaz și Armonia, fiind singurul din cadrul grupului care îi trasează sarcini lui Pleșa Gheorghe (asistent social care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor) dar și singurul care relaționează cu Țicu Andrei-Răzvan șef de serviciu în cadrul D.G.A.S.P.C. Ilfov sau cu alți angajați din cadrul direcției de asistență social precum Popa Mihaela Bianca ori din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov (instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități).
Astfel, acesta a beneficiat în desfășurarea activității infracționale de exploatare a beneficiarilor, de sprijinul unor angajați din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov și D.G.A.S.P.C. Ilfov și Sectorul 3 în ceea ce privește acreditarea asociației ”Sf. Gabriel cel Viteaz” și licențierea celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități ”Sf. Gabriel cel Viteaz” și „Armonia”, în sensul că toate controalele sau verificările efectuate nu au avut un caracter inopinat, Godei Ștefan Cristian fiind anunțat în prealabil cu privire la data la care urmau să aibă loc, oferindu-i posibilitatea acestuia să pregătească centrele și beneficiarii, astfel încât organele de control să nu constate eventuale nereguli”, scriu procurorii DIICOT în mega-dosarul de crimă organizată.
Surse judiciare afirmă că anchetatorii DNA s-ar afla la sediul AJPIS Ilfov unde ar face percheziții în birourile inspectorilor care ar fi semnat reavizarea funcționării unora dintre centrele din Ilfov vizate de ancheta DIICOT.