Prima pagină » Actualitate » Dosarul „cărăușului”, prins cu 550.000 €, suspectat de LEGĂTURI cu Ilan Șor. Prima instanță l-a găsit „curat”. Ce va decide Curtea de Apel Chișinău

Dosarul „cărăușului”, prins cu 550.000 €, suspectat de LEGĂTURI cu Ilan Șor. Prima instanță l-a găsit „curat”. Ce va decide Curtea de Apel Chișinău

Dosarul
Sursa foto: Profimedia images

Procurorii moldoveni contestă achitarea unui bărbat, suspectat de legături cu pro-rusul Ilan Șor, prins cu o valiză în care ascundea peste 500.000 de euro la vamă. Instanța de fond a decis că vina acestuia nu a fost dovedită, dar acuzatorii consideră decizia injustă și merg mai departe la Curtea de Apel Chișinău, scrie EVZ.ro.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus un apel la Curtea de Apel Chișinău împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care a achitat un bărbat prins cu 550.000 de euro nedeclarați la punctul vamal Sculeni.

Incidentul a avut loc în octombrie 2023, când suspectul, în vârstă de 60 de ani, a intrat în Republica Moldova la volanul unei mașini de lux.

Pe 13 noiembrie, Judecătoria Chișinău a decis achitarea bărbatului, motivând că vina acestuia nu a fost dovedită. „Instanța a stabilit că nu există probe care să demonstreze intenția de comitere a infracțiunii de contrabandă sau vreo legătură cu grupul politic Șor”, se arată în decizia instanței.

Conform documentelor prezentate, bărbatul, om de afaceri în România, înregistrează venituri anuale de milioane de euro, ceea ce a determinat instanța să concluzioneze că suma găsită nu constituia o dovadă clară de infracțiune.

În dimineața zilei incidentului, bărbatul, aflat la volanul unui autoturism de lux, le-a spus inspectorilor vamali că a venit să își viziteze mama și că nu are nimic de declarat. În urma verificărilor, ofițerii au descoperit o valiză cu peste jumătate de milion de euro ascunsă sub stofa de protecție.

Reacția procurorilor

Nemulțumiți de decizia instanței de fond, procurorii au contestat hotărârea, susținând că probatoriul a fost evaluat eronat. „Circumstanțele faptice și probatoriul dosarului au fost examinate și apreciate greșit”, se arată într-un comunicat PCCOCS.

Apelul a fost depus pe 18 noiembrie, iar cazul urmează să fie rejudecat la Curtea de Apel Chișinău.

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat o inspecție judiciară privind acțiunile magistratei Arina Ialanji, cea care a emis sentința de achitare.

Potrivit legislației penale din Republica Moldova, contrabanda în astfel de circumstanțe se pedepsește cu închisoare între 4 și 10 ani.

Ilan Șor, oligarhul fugar care continuă să influențeze politica din Republica Moldova

Ilan Șor, personaj controversat și simbol al corupției în Republica Moldova, continuă să joace un rol central în politica de la Chișinău, chiar dacă se află fugit din țară. Lider al Partidului Șor, acesta a fost implicat în scandaluri de amploare, inclusiv în celebrul „furt al miliardului” din sistemul bancar moldovenesc.

Născut la Tel Aviv, pe 6 martie 1987, Ilan Șor s-a mutat în Republica Moldova alături de familie pe când avea doar doi ani. Tatăl său, Miron Șor, un om de afaceri influent, l-a inițiat de mic în lumea afacerilor, construind o rețea extinsă de magazine de lux și duty-free-uri în țară.

După moartea tatălui său, Ilan Șor și-a consolidat influența în lumea afacerilor, având legături strânse cu elitele politice moldovenești, precum Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.

Între 2012 și 2014, Șor a orchestrat, prin trei bănci controlate de el, unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istoria Republicii Moldova – furtul unui miliard de dolari. Schema a implicat transferuri frauduloase și spălare de bani prin companii offshore. În urma acestor fapte, Șor a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în 2017, dar procesul său a fost tergiversat. În 2019, în urma prăbușirii guvernului condus de Pavel Filip, Șor a fugit în Rusia, unde s-ar ascunde și astăzi.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și