Decizie bombă a instanței supreme: Judecătorii au admis, în principiu, recursul în casație formulat de Cristian Popescu Piedone în urma condamnării din dosarul „Colectiv”
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în principiu, cererea de recurs în casație a lui Cristian Popescu Piedone, formulată după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul incendiului din clubul „Colectiv”.
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv, în 12 mai 2022, de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, în urma căreia au decedat 64 de persoane.
După această condamnare definitivă, Piedone și alți condamnați din același dosar au apelat la o cale extraordinară de atac: recursul în casație.
Judecătorii de la instanța supremă au admis, în principiu, cererile fostului primar al Sectorului 4, dar și cele formulate de alți condamnați din dosar. Este vorba despre George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI și care au fost condamnaţi la câte 8 ani şi 8 luni închisoare.
De asemenea, a fost admis, în principiu, și recursul în casație formulat de Alin George Anastasescu, fost patron al clubului „Colectiv”, condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare, și al lui Cristian Niţă, director al firmei de artificii, care a primit 2 ani şi 6 luni cu suspendare.
Decizia completă a judecătorilor de la ICCJ
„Admite, în principiu, cererile de recurs în casaţie formulate de inculpaţii Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Anastasescu Alin George, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016.
Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie la completul C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 22 februarie 2023.
Respinge cererile de suspendare a executării deciziei atacate formulate de inculpaţii Matei George Petrică şi Popescu Cristian Victor Piedone. Se vor cita recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Anastasescu Alin George, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina, intimaţii inculpaţi, intimatele părţi civile, intimatele părţi responsabile civilmente şi intimatele persoane vătămate. Se va emite adresă către Baroul Bucureşti în vederea desemnării a câte un apărător din oficiu pentru inculpaţi. Se vor încunoştinţa apărătorii aleşi ai părţilor.
Definitivă”, a stabilit, miercuri, Înalta Curte.
Situații în care o sentință definitivă poate fi casată
Conform Codului de Procedură Penală, hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri:
- În cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei;
- Hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
- Instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;â
- Judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;
- Judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;
- Ședinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;
- Înculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală;
- În mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal;
- Hotărârea cuprinde motive contradictorii ori motive străine de natura cauzei sau există o contradicţie între considerentele şi dispozitivul hotărârii;
- Instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;
- Nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată;
- S-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege;
- Instanţa şi-a întemeiat hotărârea pe probe pentru care a fost aplicată sancţiunea excluderii sau în mod greşit s-a aplicat sancţiunea excluderii cu privire la probe legal administrate;
- Instanţa nu s-a pronunţat asupra unuia sau mai multor motive de apel.
Cristian Popescu Piedone, 4 ani de închisoare cu executare
Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, pe 12 mai, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv.
Deși inițial la Tribunalul București a primit o pedeapsă de 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, judecătorii au admis apelul făcut de primarul Sectorului 5 și au diminuat pedeapsa la 4 ani cu executare. Este important de știut faptul că în timpul procesului, judecătorii de la CAB au eliminat forma care agrava condamnarea și anume infracţiunea de abuz în serviciu.
În același dosar au fost condamnați și patronii clubului Colectiv: Paul Gancea la 6 ani şi 4 luni de închisoare, Costin Mincu la 8 ani de închisoare și Alin George Anastasescu la 11 ani şi 8 luni de închisoare.
Incendiul din Colectiv, 64 de oameni au murit
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au murit 64 de oameni.
În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, iar 146 au fost spitalizate.