Prima pagină » Actualitate » Dosarul „Colectiv”: Procesul nu se va termina nici la șase ani de la incendiul în care au murit 65 de oameni

Dosarul „Colectiv”: Procesul nu se va termina nici la șase ani de la incendiul în care au murit 65 de oameni

Dosarul „Colectiv”: Procesul nu se va termina nici la șase ani de la incendiul în care au murit 65 de oameni

Pompierii Antonina Radu și George Matei, care trebuiau să verifice dacă Clubul Colectiv avea sau nu aviz de securitate la incendiu, au solicitat, miercuri, schimbarea de încadrare a faptelor pentru care au fost condamnați în primă instanță, din abuz în serviciu în neglijență în serviciu. Toate cererile de schimbare de încadrare a faptelor – atât cele formulate de inculpați, cât și cele pe care instanța le-a pus în discuție din oficiu, pentru funcționarii de la Primăria Sectorului 4 – vor fi dezbătute la termenul din 20 octombrie, de la Curtea de Apel București.

Judecătorii Adina Pretoria Dumitrache (președinte de complet), Carmen Găină și Andrei Iugan au decis ca dezbaterile pe tema schimbării de încadrare juridică a faptelor să aibă loc la termenul următor, pe 20 octombrie. De asemenea, instanța a mai acordat un termen pe data de 17 noiembrie.

Astfel, procesul Colectiv nu se va încheia nici la șase ani de la tragedia din 30 octombrie 2015, în urma căreia 65 de persoane au murit și alte sute au fost mutilate pe viață.

„Nu discutăm acum cererile de schimbare de încadrare, acum le contabilizăm. Vom proceda în felul urmator: să verificați portalul instanței în maxim o săptămână. Vor apărea acolo, sintetizate, toate cererile de schimbare de încadrare juridică. Vă rog să vă pregătiți apărarea astfel încât la data de 20 octombrie să punem în discuție acele cereri”, le-a transmis avocaților președintele completului de judecată, Adina Pretoria Dumitrache.

Cum s-au desfășurat controalele ISU în Clubul Colectiv

La termenul de miercuri, instanța a audiat ultimii doi martori din dosar, pe Eugen Voicu (fost director al fabricii Pionierul, care a preluat apoi clădirea în care a funcționat Clubul Colectiv), respectiv pe Costel Vulpe administrator al clădirii Pionierul. Instanța le-a pus întrebări cu privire la felul în care pompierii ISU Antonina Radu și George Matei au făcut controalele în clădirea Pionierul pe linia securității la incendiu.

Primul care a dat detalii în fața judecătorilor a fost Eugen Voicu, cel care deține spații în fosta fabrică de încălțăminte „Pionierul”, pe care le închiriază firmelor.

„Da, le-am dat (pompierilor -n.r.) o listă cu toți clienții mei. Da, au solicitat să vadă toate spatiile. Nu au fost (în control – n.r.) în aceeași zi. Domnul Vulpe i-a însoțit. Au fost la majoritatea spatiilor la care se refereau contractele de închiriere”, a declarat martorul în fața instanței.

„La Colectiv au fost?”, a întrebat judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache.

„Cred că au fost, Costel Vulpe mi-a spus că au fost. Nu cunosc dacă au luat legătura cu vreo persoană de la societatea care administra clubul respectiv. Lista pe care am pus-o la dispoziție ofițerilor ISU conținea și date cu privire la obiectul de activitate al societăților respective. Eu, personal, nu am fost la Clubul Colectiv. Nu mai țin minte dacă pe acea listă era menționat «Colectiv» sau «Music Hall SRL»”, a spus Eugen Voicu.

Răspunsul l-a nemulțumit pe inculpatul George Matei, care i-a strigat din sală: „Trebuie sa țineți minte!”. Procurorul de ședință a cerut instanței să îi interzică lui George Matei să vorbească în timp ce martorul își susține depoziția.

Martor: „Nu am considerat necesar să spun chiriașilor să obțină autorizații”

„ SC Pionierul nu a solicitat schimbarea destinației spațiului. Cei care au închiriat, au solicitat, fiecare în parte. Eu nu am verificat lucrările. Când au terminat (lucrările la Colectiv – n.r.), m-au chemat să văd și eu ce au făcut. Nu am considerat necesar să spun chiriașilor să obțină autorizațiile de funcționare și aviz PSI, deoarece aceste lucruri erau deja trecute în contractele de închiriere. Fiecare răspundea (n.r.- pentru îndeplinirea condițiilor PSI)”, a mai spus Eugen Voicu.

Administratorul spațiilor din fosta fabrică Pionierul, Costel Vulpe, angajat al lui Eugen Voicu, a relatat că i-a însoțit pe cei doi pompieri până la ușa Clubului Colectiv, dar nu știe dacă aceștia au făcut în mod efectiv vreun control acolo.

„Da, i-am însoțit. La momentul respectiv exista pe vagonul (containerul- n.r.) de la intrare o siglă cu denumirea Colectiv. Era deschis, am putut accede înăuntru. Era acolo un băiat pe nume Viorel, un angajat de acolo. Au solicitat băiatului să îi pună în legătură cu persoanele care administrau clubul. Eu am ieșit după ce am făcut prezentările, iar la scurt timp au ieșit și ofițerii. Eu, personal, nu știu dacă cei doi ofițeri au stabilit un contact cu cei care administrau clubul. După aceea, în aceeași zi, m-a sunat Costi, unul dintre cei trei băieți (n.r. – Costin Mincu, unul dintre patronii clubului), care m-a întrebat dacă a fost control de la pompieri și i-am spus că da. Nu știu dacă a luat legătura cu ei. Eu am intrat înăuntru, prin acel container, vreo trei metri. Clubul era negru, o culoare închisă. Nu am putut să îmi dau seama de amenajare. Era în timpul zilei, orele 9-10 dimineața”, a spus Costel Vulpe.

Pompierii și funcționarii inculpați vor să fie judecați pentru „neglijență”

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Decizia a fost luată de prima instanță, Tribunalul București. În prezent, cei doi vor ca instanța de apel să le schimbe încadrarea juridică în „neglijență în serviciu”, care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai Clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București, la 8 ani și 6 luni de închisoare. Alături de el au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare. Edilul și foștii lui subalterni cer schimbarea de încadrare în „neglijență în serviciu”.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pe data de 30 octombrie 2015, un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodby to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune. Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club pentru a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele

Citește și