Șefii ISU vor fi audiați în dosarul privind exploziile de la Crevedia. Anchetatorii se axează, în acest moment, și pe intervenția strictă a pompierilor, iar comandanții vor fi audiați de procurorii militari. Surse judiciare au declarat pentru Gândul că se urmărește modul în care a avut loc incendiul, modul în care au gestionat comandanții acțiunile de salvare, dar și evaluarea riscului unei noi explozii, atunci când au sosit la fața locului. Raportul INEC și cel de la INSEMEX au ajuns pe masa procurorilor.
Pe 29 noiembrie, patronii staţiei GPL de la Crevedia, Ionuţ Daniel Doldurea – fiul primarului din Caracal – şi Cosmin Ionuţ Stîngă, au fost plasaţi în arest la domiciliu, prin decizia definitivă a Tribunalului Bucureşti. Cei doi fuseseră arestaţi preventiv pe 6 septembrie, măsură prelungită până în 4 decembrie.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a stabilit cauza exploziei de la Crevedia, care a provocat decesul a șase persoane și rănirea a peste 50 de alți cetățeni aflați în preajma stației GPL, pe lângă pagubele materiale de zeci de milioane de euro, arată surse judiciare pentru Gândul.
Raportul INSEMEX include concluziile specialiștilor care au investigat catastrofa de la Crevedia, când o explozie puternică, urmată de un incendiu, s-a produs, în după-amiaza zilei de 26 august, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița.
Conform informațiilor Gândul, acest raport va fi anexat celui al Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC), care este subcontractant al lucrării în procedura anchetei.
Surse judiciare au confirmat pentru Gândul că raportul specialiștilor evidențiază faptul că incendiul a avut loc din cauza unui nor de gaze care se formase pe un perimetru de aproximativ 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii.
Potrivit procurorilor, faptele menţionate au avut următoarele consecinţe: decesul a șase persoane, vătămarea corporală a 55, șapte case distruse total, 82 de case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km, conform celei mai recente informări a Parchetului General din 26 octombrie.
Din cercetările efectuate, rezulta că dispozițiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente față de 169 de persoane. Până în acel moment al urmăririi penale au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 158 de persoane. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei,
Până la acea dată, 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajați ai societății comerciale.
La începutul lunii septembrie, primii proprietari de locuințe și sedii de afaceri din Crevedia, care au fost afectate de exploziile de la stația GPL din 26 august au depus cereri pentru a primi despăgubiri din partea companiilor de asigurare unde încheiaseră polițe facultative pentru a se proteja în fața unor riscuri suplimentare.
La acel moment, conform informațiilor din piață, era vorba de doar sub o cincime din totalul clădirilor afectate, restul, cel mai probabil nu au asigurări, din moment ce nu contactaseră încă agenții companiilor din acest segment.
CITIȚI ȘI: