Polițistul bucureștean care l-a executat cu șase gloanțe pe Alexandru Găzdac va fi din nou cercetat pentru omor după ce, inițial, procurorii care au cercetat moartea violentă a bărbatului au considerat că agentul i-a omorât în mod legal. Părinții celui ucis au contestat în instanță decizia de clasare, iar magistrații Tribunalului București au hotărât redeschiderea dosarului.
Fost angajat al unei televiziuni cunoscute televiziuni de știri și cunoscut ca activist, Alexandru Găzdac a fost omorât de un polițist al Secției 5 în dimineața zilei de 22 aprile 2020, după ce a fost împușcat cu șase gloanțe.
Bărbatul ucis locuia într-un apartament cumpărat de sora lui în incinta hotelului Monte Carlo, din zona Bucureștii Noi.
Cunoscut cu probleme de sănătate, Găzdac coborâse, în ziua tragediei, în recepția hotelului, iar recepționerul, care cunoștea faptul că este o persoană bolnavă, a realizat că are o criză și a sunat la numărul 112, pentru a solicita intervenția unei ambulanțe.
Potrivit protocolului, în astfel de cazuri medicii intervin sprijiniți și de polițiști, numai că de această dată, Poliția a ajuns înaintea cadrelor medicale.
Polișiștii, care erau însoțiți și de un jandarm, l-au atacat pe Găzdac.Acesta a ripostat cu o foarfecă pentru tăiat hârtie, iar un agent tânăr, proaspăt încadrat în sistem, a fost zgâriat la deget. După ce i-au dat cu spray lacrimogen, Găzdac a fogit cu liftul și s-a refugiat în dreptul ultimului etaj.
Acolo, polițistul a scos arma și a tras. Potrivit documentelor oficiale întocmite de procurori, acesta nu și-a dat seama dacă l-a nimerit din prima, așa că a tras de alte cinci ori, până când a terminat toată muniția din încărcător.
Mai apoi, pentru că era încă agitat și ține în mână un cui îndoit, același polițist a scos tomfa și a început să-l bată, după care, deși era ciuruit de gloanțe, i-a pus și cătușele.
Pentru că victima era pe moarte, agentul de poliție a început să-l apese pe cap, considerând, „în mod eronat”, după cum au constatat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, că în felul acesta îi acordă primul ajutor.
Ulterior, a fost deschis un dosar de omor care la finalul cercetărilor a fost, însă, clasat după ce procurorul de caz a considerat că polițistul a respectat legea. Părinții lui Găzdac au contestat decizia de clasare la conducerea PTB, însă cererea a fost respinsă.
Părinții celui ucis nu au renunțat și au deschis o acțiune în instanță, împotriva deciziei de clasare. La data de 2 decembrie magistrații le-au dat câștig de cauză și au decis completarea urmăririi penale.
„În baza art. 341 alin. (6) lit. b) din Codul de procedură penală, admite plângerea formulată de petentii Găzdac Costin, Găzdac Maria si Găzdac Nicoleta împotriva Ordonantei de clasare nr.1443/P/2020 din data de 11.05.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti, mentinută prin ordonanța nr.195/II-2/2021 din data de 24.06.2021 emisă de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti. Desfiintează actul atacat si trimite cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti în vederea completării urmăririi penale în cauză. În baza art.275 alin.(3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronuntată în camera de consiliu astăzi, 2.12.2021”, au hotărât judecătorii.
Alexandru Găzdac a devenit cunoscut publicului după ce, în ianuarie 2016 a intrat cu mașina în gardul Palatului Cotroceni. Întrebat ce l-a determinat să comită acest gest, Găzdac a explicat că, în realitate, a vrut să demonstreze că autoritățile nu sunt pregătite în cazul unui atentat terorist.