Prima pagină » Actualitate » Dosarul incendiului de la ATI Piatra Neamț: Zeci de expertize au fost efectuate de procurorii de la Parchetul General

Dosarul incendiului de la ATI Piatra Neamț: Zeci de expertize au fost efectuate de procurorii de la Parchetul General

Dosarul incendiului de la ATI Piatra Neamț: Zeci de expertize au fost efectuate de procurorii de la Parchetul General

Peste 27 de expertize de specialitate, zeci de audieri, 5 percheziții informatice și 2 reconstituiri au făcut procurorii de la Parchetul General în ancheta cu privire la incendiul din Secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț din 14 noiembrie 2020. Cu toate acestea, dosarul nu a  fost încă trimis în judecată. Opt paturi pentru bolnavii COVID – în loc de maxim 6 –  erau înghesuite la Secția ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, se arată într-un raport din dosar citat de avocatul Adrian Cuculis, reprezentant al părților vătămate.

„Raportul INEC în cazul incendiului de la Piatra Neamț scoate la suprafață nepăsarea autorităților care nu au mai îngrijit și modernizat spitalul de mai bine de un deceniu. Ies la suprafață și detalii clare, care arată că deși regulamentul recomandă amplasarea a cel mult 6 paturi în secția de ATI și cu distante generoase de până la 2,5 m între paturi, în salonul 240 se aflau 8 paturi la distante mici și care ar fi putut îngreuna evacuarea în caz de incendiu, lucru care s-a și petrecut”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Ce au făcut procurorii  în 11 luni de anchetă

Parchetul General a dat publicității lista actelor de urmărire penală pe care procurorii le-au efectuat în cele 11 luni de la incendiul de la Secția ATI de la Spitalul din Piatra Neamț.

Secția de urmărire penală și criminalistică a efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă:

  • 18 expertize medico-legale. În cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obținute în urma unui ordin european de anchetă.
  • 6 expertize genetice
  • 3 expertize INEC București – LIEC Iași, INSEMEX Petroșani, INEC București
  • 5 percheziții informatice
  • 2 reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul

„De asemenea, au fost efectuate și alte acte de cercetare penală, dintre care enunțăm: verificări la Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Neamț, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Neamț, Consiliul Județean Neamț, STS, Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Sănătate Publică, precum și restituiri de bunuri și altele”, arată Parchetul General.

În aceeași cauză procurorii au efectat audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparținând personalului tehnic din cadrul Spitalului Județean de Urgență și ISU Neamț, 3 persoane vătămate, 59 aparținători ai persoanelor decedate în incendiu, precum și alte peste 20 de persoane lucrători la societăți comerciale.

Incendiul de la secția ATI a Spitalului Piatra Neamț

Un incendiu violent a izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie: peste 150 de persoane cu 35 de mijloace au acţionat pentru stingerea incendiului. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Cinci dintre cei şase pacienţi internaţi duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani au decedat ulterior.

Producerea unui scurtcircuit care a aprins aparatele cu oxigen din secția ATI este principala cauză a producerii incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat controale după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară. Așa au descoperit inspectorii IGSU că din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial. IGSU precizează că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa.

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele

Citește și