La peste trei ani de la incendiul în care zece pacienți ai Spitalului din Piatra Neamț și-au pierdut viața, procurorii au schimbat încadrarea faptelor și sunt pe cale să trimită în instanță dosarul pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.
Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț a dus la moartea a zece pacienți, vătămarea unui medic, dar și la distrugeri ale bunurilor uniătății care sunt evaluate la peste o jumătate de milion de euro, fără TVA (550.000 euro), conform documentelor consultate de Gândul.
„Primele puneri sub acuzare în dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț. Procurorii au schimbat și încadrarea greșită a faptei din ucidere din culpă în distrugere care a avut ca urmare un dezastru și infracțiuni de nerespectare a măsurilor de securitate în muncă. Spitalul din Piatra Neamț dar și două cadre medicale au căpătat calitatea de inculpați și suspecți, iar dosarul se pregătește să ajungă în instanță la trei ani de la tragedie”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.
Dosarul privind incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și a ajuns în lucru la procurorul Marius Iacob. Conform surselor judiciare, rechizitoriul nu este încă finalizat, ci mai sunt de făcut câteva audieri.
Incendiul care a izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ,unde se aflau internați pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, pe 14 noiembrie 2020, a dus la decesul a zece oameni.
Aceasta a fost prima dintr-o serie de tragedii produse în mai multe în spitalele din țară, în timpul pandemiei, în urma cărora peste 40 de oameni au murit într-un singur an, între noiembrie 2020 și noiembrie 2021.
Două saloane în care se aflau 16 pacienți au fost cuprinse de flacări, iar un medic care a încercat să salveze pacienţii a suferit arsuri grave. Date din raportul final privind incendiul izbucnit în noiembrie 2020 la spitalul din Piatra Neamț, făcut public de avocatul Adrian Cuculis în iunie, arată ce anume a declanșat focul. Documentul arată că incendiul a pornit de la o candelă adusă de o asistentă medicală la căpătâiul unui muribund, în secția ATI fără ventilație.
„Deși exista inițial și suspiciunea unui scurtcirucuit, acesta a apărut ulterior, ca urmare a propagării incendiului în faza de preflashover”, afirma avocatul Adrian Cuculis .
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) – Secția de urmărire penală – au dispus, pe data de 25 octombrie 2021, în cauza privind incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecți persoane fizice și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.