Dosarul lui Sorin Oprescu se apropie de final! Completul de divergență ar putea dezbate cauza pe 14 octombrie

Dosarul lui Sorin Oprescu se apropie de final! Completul de divergență ar putea dezbate cauza pe 14 octombrie
Dosarul lui Sorin Oprescu se va judeca pe data de 14 octombrie. Foto: Ionuț Mureșan
Publicat: 09/09/2021, 15:32

Dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, este acuzat de luare de mită și condamnat pe fond la 5 ani și 4 luni de închisoare se apropie de final. Mai exact, dezbaterile pe apel vor fi reluate în complet de divergență, cel mai probabil, pe data de 14 octombrie. La termenul de joi, judecătoarea i-a întrebat pe toți inculpații dacă vor să dea alte declarații înainte de final, însă niciunul nu a spus că e de acord.

Toți inculpații din dosarul lui Sorin Oprescu au intrat în silenzio stampa înainte de reluarea dezbaterilor pe apel, în complet de divergență. Numai Sorin Oprescu a avut un răspuns diplomat la întrebarea instanței: „Doamna președinte, dacă completul are întrebări în plus, vă stau la dispoziție”.

Un inculpat cere sesizarea CJUE în al 12-lea ceas

Tot la termenul din 14 octombrie instanța se va pronunța cu privire la o cerere formulate de avocații inculpatului Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti. Avocata lui Bogdan Popa vrea ca instanța să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a fi lămurit înțelesul și limitele faptei de spălare de bani.

Potrivit legislației, spălarea de bani se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 12 ani și este definită în felul următor: „schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei”.

Avocata lui Bogdan Popa vrea să afle de la CJUE dacă sintagma „în scopul ascunderii” este o faptă ilicită care să atragă sancțiunea pentru spălare de bani. La bani s-a referit și Sorin Oprescu, la ieșire din sala de judecată, întrebat fiind cum justifică suma de 25.000 de euro ce ar fi fost găsit în autoturismul său în noaptea flagrantului.

Cum justifică Sorin Oprescu banii găsiți de procurori la flagrant

„Când am dat declarații la fond, am chemat în instanță persoana căreia (banii – n.r.) îi erau destinați. Cine era? Banii erau în sprijinul unei colege de la Colegiul Medicilor care trebuia să se opereze la Bonn de o tumoră cerebrală. (Instanța – n.r.) mi-a refuzat participarea doamnei respective”, a declarat Sorin Oprescu.

„Sunt pregătit pentru orice, pentru că orice ai spune judecătorii vor da un verdict. Eu sper să punem adevărul în drepturile lui istorice. Sunt nevinovat. Am spus-o și continui s-o spun, dar judecătorii vor hotărî”, a mai declarat fostul edil la ieșire din instanță.

Pe 16 aprilie 2021 CAB a decis ca judecătoarea Claudia Jderu – magistratul blestemat de către Elena Udrea – va trebui să încline balanţa în completul de divergenţă care va pronunţa decizia definitivă în procesul de luare de mită al lui Sorin Oprescu, în care fostul primar al Capitalei a primit pe fond 5 ani şi 4 luni de închisoare.

Asta pentru că, la data respectivă, magistraţii Daniela Panioglu şi Nadia Gălăţanu – care urmau să pronunţe în primăvară decizia finală – nu s-au pus de acord în privinţa verdictului, astfel că un al treilea judecător a fost adus în complet.

Judecătoarea Claudia Jderu este cea care a soluţionat pe fond dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009 în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au primit 8 ani, respectiv 5 ani de închisoare cu executare. „O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei”, a fost reacţia Elenei Udrea după aflarea deciziei.

Ce a spus fostul edil în ultimul cuvânt

Pe data de 1 aprilie, atunci când la Curtea de Apel București a avut loc ultimul termen de judecată în apel, . DNA a cerut pedepse maxime pentru Sorin Oprescu, la toate capetele de acuzare, respectiv luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional. În schimb, în ultimul cuvânt în faţa instanţei, Sorin Oprescu a declarat că nu a încălcat niciodată legea.

„O spun fără falsă modestie, în viaţa mea am facut bine pentru oameni. (…) Toate acuzaţiile care mi s-au adus sunt facute pe vorbele unui om care a comis aceasta delaţiune pentru a-şi obţine o pedeapsă mai mica. (…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt incheiate cu NUP. N-am încălcat niciodată legea. Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat o educaţia. Va rog să ţineţi  seamă că, totuşi, am fost şi încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator şi nu in ultimul rand am o pregatirs academica de ani de zile. Si nu mi s-a reproşat niciodată nici ca mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că aă fi fost un nemernic care a încălcat legea şi am incercat să mă ascund”, a subliniat fostul primar.

Acuzațiile procurorilor DNA

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care:

  • Bogdan Popa – director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane,
  • Mircea Octavian Constantinescu – directorul Direcţiei economice din Primăria Generală, Florin Şupeală – director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti,
  • Claudiu Bengalici – administrator al unei societăţi comerciale,
  • Cristian Stanca – fost şofer al lui Oprescu
  • Ruxandra Avasiloae – director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Un îndrăgit actor a murit subit la nici 30 de ani. Cauza decesului
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Jesse Owens, Regele Olimpiadei din 1936 de la Berlin. „Nu am fost invitat să dau...
×