UPDATE | Liderul sindicalist Ion Rădoi, pus sub control judiciar de DNA, în dosarul spațiilor comerciale de la metrou
This browser does not support the video element.
Liderul Sindicatului Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție care l-au audiat, miercuri, mai multe ore, după perchezițiile la locuința sa, la sediul Sindicatului Liber din Metrou și la sediile primăriilor sectoarelor 3 și 5, într-un dosar privind închirierea spațiilor comerciale din stațiile de metrou. În același dosar a fost pusă sub control judiciar și iubita lui Ion Rădoi, administrator al unor firme care aveau spații comerciale la metrou, aceasta fiind acuzată de complicitate la faptele comise de Ion Rădoi.
GÂNDUL a dezvăluit încă din aprilie despre ”caracatița de la metrou” și spațiile comerciale, marea miză a protestului ”spontan” coordonat de sindicalistul Ion Rădoi. (DETALII AICI) Imaginile publicate de Gândul în exclusivitate au arătat interesele din spatele închirierii spațiilor comerciale de la metrou, dincolo de declarațiile referitoare la tăieri de salarii sau concedieri aflându-se un business de milioane, cu sindicalistul-șef Ion Rădoi cel care face ”jocurile”. Însă, nu singur, ci alături de iubita sa secretă, Elena Claudia Minea – sentimentele și afacerile completându-se în acest puzzle financiar de proporții.
UPDATE ora 23.00: Potrivit unor surse judiciare, sindicalistul Ion Rădoi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, timp în care trebuie să respecte mai multe obligații, el având și interdicție de a părăsi țara.
Liderul sindicalist Ion Rădoi a fost lăsat să plece după ce anchetatorii i-au adus la cunoștință acuzațiile și măsura preventivă decisă în cazul său. La ieșirea din sediul DNA, Ion Rădoi a fost așteptat de zeci de susținători, care au făcut scut în jurul său, pentru a-l proteja de întrebările jurnaliștilor.
Ulterior, DNA a anunțat, într-un comunicat, că a fost luată măsura controlului judiciar în cazul lui Ion Rădoi, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 14 iulie.
Procurorii îl acuză de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată, și de două fapte de șantaj. Faptele ar fi fost comise de Ion Rădoi în calitate de președinte al USLM și administrator al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de USLM).
În același dosar a mai fost pusă sub control judiciar și ”o persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată”, potrivit DNA.
Surse judiciare au declarat pentru Gândul că persoana pusă sub control judiciar pentru complicitate la faptele comise de Ion Rădoi este iubita liderului sindical.
Ancheta vizează modalitatea în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.
În 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de USLM și controlată de Ion Rădoi, care avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit, susțin procurorii.
”În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, potrivit DNA.
Procurorii spun că, folosindu-se de pretextul unui litigiu cu Metrorex, firma sindicatului lui Ion Rădoi, Sindomet Servcom, a refuzat să predea spațiile comerciale, care și-au continuat ilegal activitatea, fiind obținute astfel venituri de peste 10 milioane de lei.
”În acest context, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018”, susțin procurorii.
Anchetatorii explică faptele care ar fi fost comise din Ion Rădoi din 2018, care i-au adus acum punerea sub acuzare și plasarea sub control judiciar:
- ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă;
- ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai USLM, unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui;
- ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat;
- ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de directorul general al Metrorex;
- i-ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale;
- ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe ministrul Transporturilor și pe directorul general al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective.
În cele două luni în care vor fi sub control judiciar, Ion Rădoi are interdicție de a părăsi țara fără acordul procurorului și nu mai poate să meargă la sediile USLM și Sindomet Servcom. De asemenea, Rădoi nu mai are voie să desfășoare activități ca președinte al USLM și să se apropie sau să comunice, pe orice cale, cu mai multe persoane indicate de procurorul de caz.
UPDATE ora 21.30: Până acum au fost audiate mai multe persoane, printre care și iubita lui Rădoi, care a fost pusă sub control judiciar, acuzația fiind de complicitate la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000. Această acuzație ar fi una din cele două pentru care va fi audiat și Rădoi și se referă la folosirea abuzivă a funcției în favoarea Sindomet Servcom, firma Sindicatului Lider din Metrou, precum și în legătură cu contractul colectiv de muncă. Pe de altă parte, cealalată acuzație pregătită pentru Rădoi este de șantaj, în sensul că ar fi făcut presiuni asupra ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, și a actualului director general al Metrorex, Ștefan Paraschiv.
În altă ordine de idei, surse din Metrorex arată că joi ar fi convocată Adunarea Generală a Acționarilor și pe ordinea de zi ar fi intrarea în insolvență a societății de transport, acesta fiind pasul decisiv pentru planul de reorganizare, care ar permite concedieri și renegocierea contractului colectiv de muncă
Ion Rădoi, adus la DNA în urma perchezițiilor
Liderul Sindicatului Liber din Metrou, Ion Rădoi, a fost adus la DNA, pentru audieri, în urma perchezițiilor făcute de anchetatori la locuința acestuia, la sediul Sindicatului Liber din Metrou și la sediile primăriilor sectoarelor 3 și 5, conduse de Robert Negoiță și Cristian Popescu Piedone.
Ancheta are loc în contextul în care în luna aprilie Metrorex a început demolarea spațiilor comerciale din metrou pe care le-a administrat sindicatul condus de Ion Rădoi, care încasa 75% din chirii. Singurele sectoare în care chioșcurile din metrou nu au fost demolate sunt 3 și 5.
Ion Rădoi este considerat unul dintre cei mai influenți lideri de sindicat din România, omul care conduce de 31 de ani sindicatul de la metrou și cel care rămâne, în ciuda tuturor acuzațiilor care i-au fost aduse de-a lungul timpului, un personaj de neclintit la Metrorex.
Percheziții la locuința lui Rădoi
Procurorii anticorupție au descins, miercuri dimineață, acasă la Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), dar și la biroul acestuia, de la stația de metrou Unirii, urmând ca acesta să dea declarații în fața procurorilor anticorupție. Perchezițiile au loc într-un dosar privind fapte asimilate celor de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2018-2021.
Un dosar a fost deschis la DNA după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a făcut o plângere în urma protestului spontan al sindicaliștilor de la metrou, din 26 martie, și după ce Ministerul Transporturilor și Metrorex au evacuat spațiile comerciale din stațiile de metrou care erau controlate de sindicat. Drulă l-a etichetat pe Ion Rădoi drept ”lider de cartel” și a spus că acesta coordonează o adevărată ”mafie” la metrou.
DNA a anunțat miercuri că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție comise în perioada 2018 – 2021. Au fost făcute percheziții domiciliare la 16 adrese din București și din județele Prahova și Ilfov, dintre care 3 sunt sedii ale unor instituții publice, preciza DNA.
Sindomet Servcom, firma sindicatului condus de peste 30 de ani de Rădoi
Unitatea Sindicatul Liber din Metrou deține, în proporție de 100%, firma Sindomet Servcom SRL, care a avut contracte cu Metrorex, pentru spațiile comerciale și pentru spațiile de publicitate, dar care detine și un complex turistic în Bușteni, care oferă reduceri de 99% pentru angajații Metrorex care își petrec acolo concediile.
La începutul anilor `90, firma Sindomet Servcom SRL a încheiat un contract de asociere cu Metrorex. Metrorex deținea respectivele spații – peste 5 mii de metri pătrați – iar compania le-a închiriat firmei. Ulterior, Sindomet le subînchiria agenților comerciali, iar profitul era împărțit astfel: 75% mergea la firma sindicatului, restul de 25% intrând în conturile Metrorex.
”Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018), prin care firma încasa 75%, și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, mai spune Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.