DOSARUL PANTELIMON. Cum motivează judecătorii decizia de arestare a doctorițelor, în speța care aruncă în aer sistemul medical: „Un profund dispreț”

DOSARUL PANTELIMON. Cum motivează judecătorii decizia de arestare a doctorițelor, în speța care aruncă în aer sistemul medical: Un profund dispreț
Publicat: 14/08/2024, 10:52
Actualizat: 14/08/2024, 12:36

Informații noi în dosarul Pantelimon, o speță care aruncă în aer lumea medicală! Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, Miron Maria Alexandra şi Păiuș Mirela, ”au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian” și au arătat ”un profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină.” Este una dintre concluziile prezentate în motivarea deciziei de arestare pentru 30 de zile, pronunțată de Tribunalul București.

Cele două inculpate au refuzat să facă orice declarații în fața instanței

Judecătorul mai arată în motivarea sa că ”inculpata Miron Maria aprecia că noradrenalina prelungea suferinta pacienților săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viață și moarte”, se precizează în motivarea consultată de Gândul.

În motivare se mai prezintă și faptul că ”în cazul pacientului Militaru Marian inculpatele par a fi cele care au hotărât momentul decesului său, relevant fiind și că, în cazul în care inculpata Miron Maria ar fi reușit la data de 26.03.2024 să suprime viața victimei, aceasta nu s-ar mai fi trezit la data de 30.03.2024 pentru o ultimă întâlnire cu soția sa.”

Judecătorul mai observă că, urmare a practicilor inculpatelor pe secția ATI, asistenții medicali au încercat din răsputeri menținerea în viață a pacienților, în legătură cu care inculpatele decideau că sunt ”de lăsat”, în sensul compensării reducerii noradrenalinei pe injectomat cu introducerea unei alte fiole în perfuzie, tehnică aplicată inclusiv în cazul pacientului Militaru Marian.

În plus, asistenții medicali au mai arătat că, în încercarea de a-și păstra locurile de muncă, ascundeau compensarea noradrenalinei de inculpate, întrucât acestea le reproșau menținerea în viață a pacienților, în condițiile în care stabiliseră anterior că trebuie să moară.

„Încercau în mod activ să ascundă modificările efectuate pentru a nu se expune unor eventuale consecințe penale”

Un alt element important prezentat de judecător este acela că modificările făcute de cele două cadre medicale nu au fost operate însă și în fișa de observație a pacientului Militaru Marian, fiind nenumărate neconcordanțe, asistenții medicali declarând că inculpatele le ordonau să treacă în acte valori maximale ale noradrenalinei, deși pacientul primea doze minimale.

„Inculpata Miron Maria verifica ca asistenții să mențină pacientul la doze minimale în ciuda tensiunilor arteriale mici și eventual a stopurilor cardio-respiratorii, dar ambele inculpate apostrofau asistenții medicali dacă nu executau întocmai aceste dispoziții.

Acționarea cu intenție a inculpatelor rezultă în mod evident și din modificarea ratelor de administrare pe injectomat în timpul orelor de vizită în sensul punerii lor în concordanță cu fișa de observație și reduse din nou la doza minimă după plecarea vizitatorilor.

Această împrejurare denotă nu doar că inculpatele cunoșteau efectele scăderii bruște ale dozei de noradrenalină asupra pacienților, dar și încercau în mod activ să ascundă modificările efectuate pentru a nu se expune unor eventuale consecințe penale ca urmare a plângerilor aparținătorilor. Or, această atitudine este incompatibilă în opinia judecătorului cu săvârșirea faptei din culpă sau neștiință profesională”, se arată în motivarea deciziei de arestare pentru 30 de zile, pronunțată de Tribunalul București.

În ceea ce privește condiția ca măsura preventivă să fie necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia, respectiv asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că doar prin luarea măsurii arestului preventiv se poate preîntâmpina sau înlătura pericolul generat de conduita inculpatelor.

Având în vedere considerentele expuse anterior privind particularităţile cauzei şi circumstanţele personale ale inculpatelor, judecătorul constată că luarea unei alte măsuri preventive, mai puţin intruzive faţă de inculpate, nu ar fi aptă să asigure cu aceeaşi eficienţă buna desfășurare a procesului penal, arestarea preventivă a acestora fiind singura măsură preventivă ce se poate dispune, cel puţin la acest moment procesual.

Mirela Păiuș și Maria Miron, cele două doctorițe de la Pantelimon, arestate pentru 30 de zile

Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a doctorițelor Mirela Păiuș și Maria Miron de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.

Procurorii au anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a celor doi medici sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă.

Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Decesele a cinci pacienţi morţi în ATI fuseseră deja reclamate la Parchet

Cinci dosare de moarte suspectă au fost deschise, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, anterior sesizării privind decesele care ar fi fost cauzate de scăderea dozelor de noradrenalină din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informează, marţi, că „de-a lungul timpului”, Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Cinci astfel de dosare de moarte suspectă au fost deschise, recent, în urma morţii unor pacienţi la Spitalul Sfântul Pantelimon. Procurorii menţionează că autopsiile în cele cinci cazuri au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese.

Medicul Răzvan Jitianu, noul manager interimar al Spitalului Sfântul Pantelimon

Jitianu este medic primar chirurgie generală, coordonator al Blocului Operator Central de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Potrivit unor surse medicale, mai mulţi medici au refuzat funcţia de manager la acest spital.

Răzvan Jitianu va prelua conducerea Spitalului Pantelimon pentru următoarele două luni, după ce medicul Bogdan Socea a demisionat din cauza scandalului legat de morțile suspecte de la ATI.

Dr. Jitianu, cu 21 de ani de experiență la spital și actual coordonator al Blocului Operator Central, va prelua funcția începând de pe 12 august, potrivit Libertatea. Postul de director medical rămâne însă neocupat, în urma refuzului de către 11 medici de a prelua funcția, potrivit sursei citate.

Managerul unității medicale, medicul Bogdan Socea, și-a anunțat vineri, pe 9 august, demisia, la cererea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în contextul scandalului legat de morțile suspecte, care a dus la arestarea preventivă a două doctorițe pentru omor calificat.

„Spitalul nostru se află în centrul unui scandal major. Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta îl are asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate. (…) Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri.

Înțelegem importanța accesului la îngrijire medicală de urgență și ne străduim să îmbunătățim continuu standardele noastre de practică medicală. În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila, a Primului-Ministru și a circumstanțelor recente, îmi prezint demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” București, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituție”, a scris pe Facebok medicul Bogdan Socea, vineri.

Informații halucinate în referatul procurorilor

Referatul procurorilor în cazul Sf. Pantelimon, pe baza căruia judecătorii au hotărât arestarea celor două doctorițe ATI, scoate la iveală informații halucinate. GÂNDUL vă prezintă o discuție care a avut loc între una dintre doctorițe – cunoscută între colegi sub porecla „Doamna cu coasa” – și iubitul ei, care este medic, la rândul lui.

Procurorii au reținut inițial, pentru 24 de ore, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Ulterior, ele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a emis un mandat în acest sens. Cele două cadre medicale sunt suspectate că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare gravă, prin scăderea deliberată a dozei de Noradrenalină, în două rânduri, în martie și aprilie 2024, ceea ce a dus la decesul acestuia.

Stenograma discuției între „Doamna cu coasa” și iubitul ei

Din stenogramele interceptate de procurori, obținute de jurnaliștii GÂNDUL, ies la iveală detalii șocante despre modul în care una dintre doctorițe, Maria Miron, poreclită de colegi și „Doamna cu coasa”, discuta despre situație cu iubitul ei, care este medic la rândul lui.

În discuție, cei doi abordează cazul unui alt medic, subliniind că Noradrenalina „prelungește o suferință, nu tratează absolut nimic”. Iubitul doctoriței îi sugerează acesteia că „tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.”

Citește și: 

STENOGRAME: Discuție halucinantă între „Doamna cu coasa” de la „Sf. Pantelimon” și iubitul ei: „Tre’ să-l lași pe Cel de Sus să decidă”  

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spun procurorii britanici despre motivul pentru care românul a atacat și înjunghiat fetița de...
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în...
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi...
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu...
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Motivarea arestării celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon. Judecător: Au decis cine trebuie...
Alex Bodi suferă, Ema Uta se distrează la UNTOLD! Make-up artista vedetelor a făcut o...
Ce conține, de fapt, pâinea cu mămăligă și cât costă în supermarketuri
Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină...
Cutremurător! Cine sunt Dani și Dragoș, băieții din mașina care a ajuns sub roțile TIR-ului
Anchetă la Spitalul Pantelimon. Rudele pacienților care au murit fac declarații cutremurătoare: „A fost ultima...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Câte Ferrari Purosangue au înmatriculat românii în iulie? Mașini exotice vândute în România luna trecută
SEMNAL găsit deasupra Pământului! Este ULUITOR ce au văzut
Durere pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a rupt inima în două
Româncă, vedetă în Marea Britanie. Revine în cel mai longeviv serial din lume, Coronation Street
Momentul cu Dani și Mădălina de la Insula Iubirii, așa cum nu a putut fi...
Dezvăluiri șocante despre românul care a înjunghiat o fetiță în Londra! Ce probleme grave avea...
Gabriela Cristea s-a trezit cu un șarpe în vila sa închiriată din Corfu: „Când am...
Vlad Pascu cere eliberarea din arest preventiv pentru tratament psihiatric. Reacția dura a mamei uneia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-a costat 10.000 de euro atunci când soţia mea a fost...
Inteligența Artificială a diagnosticat boli pe baza unor fotografii