Instanța a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a 14 protestatari și plasarea în arest la domiciliu a altor doi, în dosarul violențelor din Piața Unirii, din noaptea de luni spre marți, când unii dintre manifestanți i-au atacat cu pietre pe jandarmi, au incendiat și au vandalizat tonomate.
Protestatarii arestați de Judecătoria Sectorului 3 pot contesta decizia la Tribunalul București.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au reținut sâmbătă 19 protestatari, dar au cerut instanței arestarea preventivă pentru 16 dintre aceștia. În cazul celorlalți trei, procurorii au luat măsura controlului judiciar. Aceștia urmează să fie lăsați liberi după ce vor trece 24 de ore de la reținere.
Cei 19 reținuți sunt dintre cei 25 de participanți la protestul din Piața Unirii care au fost ridicați sâmbătă de polițiști și duși la audieri, pentru implicarea în violențele din Piața Unirii izbucnite în timpul protestului anti-mască din noaptea de luni spre marți.
Surse judiciare au declarat pentru Gândul că, duminică, anchetatorii au mai identificat un suspect, acesta fiind audiat la Parchet și ulterior reținut.
Potrivit surselor citate, în timpul anchetei, vizionarea înregistrărilor video din noaptea protestului violent, pentru extragerea fiecarei imagini, a fost una dintre etapele foarte importante.
Faptele vizate în anchetă sunt cele din noaptea de 29 spre 30 martie, din zona Piața Unirii, unde protestele au degenerat și protestatarii au atacat forțele de ordine și au distrus mai multe bunuri stradale, dar și o stație STB. Șeful Jandarmeiei spunea că 12 jandarmi au fost răniți, trei dintre ei fiind duși la Spitalul Floreasca pentru îngrijiri medicale.
În dosarul deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 se fac cercetări pentru ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere prin incendiere și furt, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca.
Unii dintre participanții la protestul de luni spre marți au provocat distrugeri mari în zona Pieței Unirii.
Șeful Poliției Capitalei spunea că protestatarii violenți au distrus vitrine, tonomate de alimente, mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport.
În urma violențelor, 188 de persoane au fost duse la Poliție, unde au fost fotografiate și amprentate. Atunci au fost date 222 de infracțiuni, în valoare de peste 200.000, iar 8 sancțiuni au fost date organizatorilor protestul la care, potrivit șefului Poliției Capitalei, au fost peste 1.500 de manifestanți.
Despre organizatorii amendați, șeful Poliției Capitalei spunea: ”Ne referim la așa-zișii lideri informali ai protestelor”.
Reprezentanții AUR, parlamentarii George Simion, Claudiu Târziu și Diana Șoșoacă, au primit amenzi de câte 15.000 de lei pentru organizarea protestelor violente din noaptea de 29 spre 30 martie, din Capitală, la care au participat mai mult de 100 de persoane, numărul maxim permis în perioada stării de alertă instituite din cauza pandemiei de coronavirus.