Prima pagină » Actualitate » DOSARUL ROMPETROL, între clasări, acuzații și prejudicii. Patru foști membri din conducerea Rompetrol, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Unul dintre suspecți se află în Rusia 

DOSARUL ROMPETROL, între clasări, acuzații și prejudicii. Patru foști membri din conducerea Rompetrol, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Unul dintre suspecți se află în Rusia 

DOSARUL ROMPETROL, între clasări, acuzații și prejudicii. Patru foști membri din conducerea Rompetrol, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. Unul dintre suspecți se află în Rusia 

Patru foști membri din conducerea Rompetrol – dintre care doi cetăţeni kazahi – au fost trimişi în judecată, de către procurorii DIICOT, pentru evaziune fiscală. Potrivit informațiilor procurorilor, aceștia ar fi creat două circuite fictive, tip suveică, provocând statului un prejudiciu de peste 37 de milioane de lei. În plus, DIICOT anunţă că se continuă verificările cu privire la un alt suspect, care este în Rusia şi căruia nu i se pot comunica acuzaţiile. Faţă de zeci de persoane a fost clasată cauza, întrucât faptele s-au prescris, în urma deciziei CCR. DIICOT anunţă că se continuă verificările cu privire la un alt suspect, care este în Rusia şi nu i se pot comunica acuzaţiile. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

Prin rechizitoriu, s-a dispus și clasarea cauzei față de 32 de inculpați persoane fizice pentru săvârșire infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor și față de 26 de inculpați sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor, în cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199,22 lei.

Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, în această speță au fost trimiși în judecată  Vitalie Burcă și Ovidiu Ciocodeică, dar și kazahii foști directori Rompetrol- Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group).

Speța vizează fapte petrecute în perioada 2010-2013

Speța vizează fapte petrecute în perioada 2010 – 2013, procurorii DIICOT susținând că suspecții ar fi pus la punct circuite financiare fictive prin care au încercat să păcălească Fiscul. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București la data de 15 februarie 2023.

„În cauză s-a reținut faptul că, în intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, trei dintre inculpați împreună cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.

În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane)”, precizează procurorii.

Două circuite fictive de tranzacționare, dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane

„Prin rechizitoriul din data de 03.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism -Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpaţi  – 2 cetățeni români și 2 cetățeni kazahi, care au exercitat funcții de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României – pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracționate

„Astfel, în vederea disimulării provenienței reale a sumelor de bani transferate, membrii grupului infracțional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăților comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziții nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecința sustragerii de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat.

După obținerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracționate și apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei).

Pe parcursul urmăririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste în cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperată (prin plăți directe în contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligațiilor fiscale) suma totală de 19.180.278 lei”, se mai precizează în comunicat. 

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și