Procurorii DIICOT îl cercetează și pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, în dosarul cunoscut ca ”Afacerea Sărărie”, un tun imobiliar care a prejudiciat Primăria Iași cu 2 milioane de lei.
Potrivit surselor GÂNDUL.RO, edilul Iașiului este acuzat că ”a omis denunțarea faptelor săvârșite de inculpați, cu toate că avea cunoștință de ele”.
Mihai Chirica se afla la conducerea Primăriei Iași și în 2016, atunci când terenul de pe strada Sărăriei a fost dat în concesiune familiei Asimionesei, iar anchetatorii dețin probe conform cărora el știa despre demersurile făcute pentru a fi obținut acest teren care a adus primăriei un prejudiciu de 2 milioane de lei.
În urma perchezițiilor efectuate, ieri, de DIICOT și după audierea a 23 de persoane în acest dosar, au fost reținute patru persoane care vor fi prezentate instanței cu propunerea de arestare preventivă. Este vorba despre Claudiu Asimionesei, patronul cotidianului BZI Iași, fostul arhitect-șef al orașului, Alexandru Mustiață, notarul Răzvan Ionuț Costin și Victor Gavriluță, un vechi angajat al Primăriei Iași.
Alți șapte suspecți în dosarul ”Afacerea Sărărie” vor fi cercetați sub control judiciar, printre ei aflându-se și fostul viceprimar al Iașiului, Gabriel Harabagiu, în prezent city-manager al orașului.
Potrivit procurorilor DIICOT, mai multe persoane au constituit – în 2016 – ”un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei”.
Primăria Iași a concesionat acest teren familiei Asimionesei, urmând să fie construite o pensiune și un sediu de birouri. Numai că, în realitate, pe terenul respectiv fost ridicat un bloc cu cinci etaje.
Ulterior, familia Asimionesei a vândut apartamentele, iar Primăria Iași nu a obținut niciun beneficiu, au transmis surse din anchetă.
Procurorii DIICOT au pus sub acuzare mai multe persoane în acest dosar, infracțiunile fiind ”înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării”.
Întregul scenariu infracțional ar fi beneficiat și sprijinul unor avocați, notari și funcționari din Primăria Iași. Ieri, procurorii au ridicat din biroul lui Gabriel Harabagiu de la Primăria Iași și de la locuința acestuia mai multe documente legate de terenul dat în concesiune în 2016, când el era viceprimar.
Înainte de a fi cercetat în acest dosar, primarul Mihai Chirica declarase că toate documentele cerute de procurorii DIICOT au fost puse la dispoziția anchetatorilor și că are încrederea că aceste verificări ”vor face lumină în cel mai scurt timp posibil”.
”Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz”, declara edilul Iașiului.