Prima pagină » Actualitate » Dosarul vizitei în SUA a lui Liviu Dragnea, retrimis a doua oară la DNA de instanță. Motivele deciziei | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Dosarul vizitei în SUA a lui Liviu Dragnea, retrimis a doua oară la DNA de instanță. Motivele deciziei | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Dosarul vizitei în SUA a lui Liviu Dragnea, retrimis a doua oară la DNA de instanță. Motivele deciziei | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Primul lider PSD care reacționează după decizia de eliberare a lui Liviu Dragnea. „Dumnezeu nu-i lasă la greu pe oamenii buni”

Tribunalul București a hotărât, miercuri, retrimiterea către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dosarului în care Liviu Dragnea a fost trimi în judecată pentru presupuse infracțiuni în legătură cu vizita efectuată de fostul lider PSD în SUA, în anul 2017.

Este a doua oară când judecătorii constată nelegalitatea întocmirii rechizitoriului în acest dosar. Hotărârea instanței poate fi contestată de DNA la Curtea de Apel București.

Liviu Dragnea, fost lider PSD și fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în mai 2021, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă.

Contactata de Gândul, avocata fostului consul Gheorghe Dimitrescu, Carmen Popa, ne-a declarat în exclusivitate: „Tribunalul București a dat acum o decizie firească și corectă. Parchetul nu a furnizat probe pentru a dovedi temeinicia sesizării instanței, nu a fost apt să menționeze probele prin care își suștine acuzarea pentru Gheorghe Dimitrescu, iar la ceilalți au fost excluse probe. După cum stiți, Tribunalul Bucuresti a trimis la DNA dosarul pentru remedierea unor neregularități și când a sosit înapoi la instanță s-a dovedit că nu remediaseră nimic. Cu prilejul pretinsei remedieri a neregularităților, DNA a creat o situație mai confuză decât cea inițială!”.

„O hotărâre legală și temeinică ce reflectă justa evaluare a cauzei, care sancționează superficialitatea acuzării, hotărâre pe care am așteptat-o și care ne bucură pentru că ne confirmă că probitatea profesională a magistraților nu s-a pierdut”, a adăugat ea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

I. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

  • asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare;
  • asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

II. În perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe).

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

De asemenea, potrivit sursei citate, că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele

Citește și