Curtea de Apel Ploiești a decis că lotul Walter va fi rejudecat, mai puțin Florian Walter, „titularul” dosarului de corupție, care a murit în 2019. Judecătorii i-au condamnat pe cei 18 inculpați la închisoare și la plata unui prejudiciu de 19 milioane de lei către ANAF la un an după moartea lui. În urma deciziei de rejudecare, este posibil ca inculpații să nu mai poată fi condamnați, pentru că, cel mai probabil, intervine prescripția.
Inculpații din lotul Walter au fost condamnați în 2020. Cei 18 acuzați au primit pedepse cu închisoarea de până la 7 ani și 4 luni și au fost forțați să plătească peste 19 milioane de lei către ANAF în solidar cu SC Compania Romprest Service SA, care este responsabilă civilmente.
Apelul a fost depus împotriva deciziei și a fost judecat la Curtea de Apel Ploiești. Aici, după aproape cinci ani de „cântărire” a probelor și a proceselor prin care judecătorii din instanța inferioară au ajuns la o decizie de condamnare, s-a ajuns la concluzia că procesul ar trebui rejudecat. În opinia unor voci care sunt conștiente de corupția din justiție, această soluție oferă inculpaților o șansă ca instanța să constate că faptele s-au prescris la rejudecarea dosarului. Prin urmare, procesul care a început în 2015 va dura prea mult pentru ca inculpații să fie condamnați, chiar dacă sunt vinovați. Principala acuzație este de „constituire a unui grup infracțional organizat”, iar termenul de prescripție pentru această infracțiune este de opt ani. Articolul 124 din Codul Penal spune că „prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 122 este depășit cu încă jumătate”. În consecință, este posibil ca decizia de rejudecare să fie de fapt de „înlăturare a răspunderii penale”, potrivit gazetadecluj.ro.
”(…) admite apelurile formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – SERVICIUL TERITORIAL PLOIEŞTI şi inculpaţii NECULA MARIN, GRIGORAŞ GRIGORE ADRIAN, POP IUSTIN ATANASIU, PAUL VIOREL, PAUL GHEORGHE NICOLAE, MOLNAR ARPAD JOZSEF, MOLNAR BOTOND TIBOR, HOTCA LUCIA MARIA, CORLAN CRISTIAN DUMITRU, CĂRĂBĂNEANU CĂTĂLIN MARIAN, AVRAM MARIUS FLORIN, DUMITRU EMIL, OPREA AURELIAN, MATEI COSTEL, CAPRĂ NICOLAE, LINCAN GIGI IONEL, SOARE CONSTANTIN, partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE – A.N.A.F. BUCUREŞTI – D.G.F.P. PLOIEŞTI şi partea responsabilă civilmente SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, împotriva sentinţei penale nr. 303 din data de 23.11.2020 pronunţată de Tribunalul Prahova. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi, în consecinţă, trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, respectiv Tribunalul Prahova.”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Ploiești emisă la finele acestei luni.
Decizie_rejudecare_CA_Ploie… by Gandul.info
Procurorii DIICOT Ploiești au citat 18 persoane în dosarul Romprest în urmă cu aproape 10 ani. Anchetatorii au investigat fapte de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, iar la acel moment, anchetatorii au decis să suspende cercetările față de omul de afaceri Florian Walter.
Nicolae Capră, unul dintre foştii finanțatori ai FC Petrolul Ploieşti, este unul dintre cei 18 inculpați care au fost trimişi în judecată în acest dosar, iar compania Romprest este parte responsabilă civilmente.
Dosarul implică profesorul Pop Iustin Atanasiu de la UBB, Vizi Carol Mark din Cluj, frații Molnar Botond Tibor și Molnar Arpad Jozsef din Cluj. În primul rând, au aplicat și arest preventiv, dar a fost ridicat pe parcursul procesului.
Iustin Pop este implicat în dosarul DIICOT pentru că ar fi coordonat înființarea de companii fantomă care sunt utilizate în circuitul infracțional.
Unul dintre suspecti îi îndruma pe ceilalți membri ai grupării infracționale în eforturile de a înființa firme „fantomă” care erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilind o succesiune stabilă de transferuri financiare și firmele care erau destinate utilizării. Unul dintre suspecți negocia direct cu reprezentanții societăților bancare condițiile deschiderii și utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”.
Conform informațiilor furnizate de anchetatori la momentul respectiv, Florian Walter, un antreprenor, a fost acuzat de conducerea unui grup infracțional organizat care a operat în domeniul evaziunii fiscale și a spălării banilor între 2012 și 2014. Grupul a folosit metode precum reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, decontări fictive de la mai multe companii și utilizarea de societăți comerciale fictive pentru a obține
Investigatorii au stabilit că activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter a prejudiciat bugetul consolidat al statului în valoare de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei, sau 14.000.000 de euro, care a fost supusă procesului de reciclare.
Sursa foto: monitorulcj.ro