În noaptea furtunoasă de joi spre vineri, două cutremure au avut loc în România conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Noaptea trecută, chiar în timpul furtunii, două cutremure de pământ au avut loc în județul Gorj.
Primul cutremur, cu magnitudinea de 2,1, s-a produs joi, 13 iunie, la ora 21:32, în Oltenia, județul Gorj, la o adâncime de 11,8 km.
Seismul a avut loc în apropierea orașelor: 17 km NV de Târgu Jiu, 67 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68 km S de Hunedoara, 83 km S de Deva, 96 km E de Reșița, și 99 km V de Râmnicu Vâlcea.
Al doilea cutremur, cu o magnitudine de 2,5, s-a produs vineri, 14 iunie, la ora 00:44, tot în Oltenia, județul Gorj, la o adâncime de 13,2 km.
Acesta a avut loc în apropierea orașelor: 15 km NV de Târgu Jiu, 66 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 85 km S de Deva, 98 km V de Râmnicu Vâlcea, și 98 km E de Reșița.
Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Cutremurele pot apărea fără avertisment, iar pregătirea adecvată poate face diferența în ceea ce privește siguranța personală și a celor dragi. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te proteja în timpul și după un cutremur:
Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.).
Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.
Citește și:
Dezastrul lăsat de furtună în București! Codul roșu a fărcut prăpad în Capitală
UPDATE. Mesaj RO-ALERT: Avertizare de furtună și grindină pentru București. COD ROȘU în Capitală