Două cutremure în România, în decurs de o oră. Tu știi ce trebuie să faci în cazul unui seism?

Publicat: 28 09. 2023, 09:50
Actualizat: 28 09. 2023, 09:55
Cutremur în Vrancea, chiar după deschiderea secțiilor de votare

Două cutremure au avut loc în România, noaptea trecută, în decurs de numai o oră. Tu știi ce trebuie să faci în cazul unui seism?

Primul cutremur a avut loc pe data de 28 Septembrie 2023, la ora 03:02:53 (ora locală a României) și s-a produs în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.5 și s-a produs la adâncimea de 90.1 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km V de Focșani, 57km E de Sfântu-Gheorghe, 65km NV de Buzău, 67km E de Brașov, 88km NE de Ploiești.

Cel de-al doilea seism a avut loc la ora 02:03:25 (ora locală a României) și s-a produs în Banat, Timiș. Cutremurul a avut magnitudinea de 2.3, epicentrul fiind la adâncimea de 6.4km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 21km SE de Timișoara, 51km NV de Reșita, 60km S de Arad, 89km E de Zrenjanin.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

    • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
    • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
    • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
    • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.