Miercuri dimineața, au avut loc două cutremure cu magnitudinea de 3,1 în județele Buzău și Vrancea din zona seismică Vrancea, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Primul seism, cu o magnitudine de 3,1, a avut loc la ora 5:37 (ora locală a României) în județul Buzău, la o adâncime de 100,6 kilometri. Epicentrul s-a situat în apropierea următoarelor localități: 53 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 63 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani, 70 km nord-est de Ploiești și 99 km nord-est de Târgoviște.
Cel de-al doilea cutremur, tot cu magnitudinea de 3,1, a avut loc la ora locală 5:44, în județul Vrancea, la o adâncime de 15,9 kilometri. Epicentrul s-a situat în apropierea următoarelor localități: 45 km vest de Focșani, 57 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 78 km est de Brașov, 90 km nord-est de Ploiești.
De la începutul lunii septembrie, în România, s-au produs 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,2 pe scara Richter. Dintre acestea, 15 au avut loc în județele Vrancea și Buzău, în zona seismică Vrancea, două în județul Buzău, în zona Munteniei, și câte unul în județele Gorj și Brașov, respectiv în zonele Oltenia și Transilvania, potrivit Agerpres.
Cel mai puternic cutremur din acest an în România a avut loc la data de 14 februarie, în județul Gorj, având o magnitudine de 5,7, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Atunci când vine vorba de cutremure puternice, este crucial să conștientizăm potențialul dezastruos pe care îl pot provoca. În astfel de situații, există câțiva pași pe care îi putem urma pentru a ne proteja. În același timp, trebuie să fim conștienți de anumite zone din locuințele noastre care ar trebui evitate.
Experții în supraviețuire au elaborat o listă de sfaturi vitale pentru cei care ar putea fi afectați de un cutremur puternic. Un aspect de maximă importanță este să evităm panica. Specialiștii recomandă menținerea calmului pentru a putea lua decizii rapide și eficiente în interesul nostru și al membrilor familiei noastre.
Cel mai sigur loc în casă este în apropierea unui perete sau a unei coloane care poate rezista forței cutremurului. În cazul în care nu putem ajunge la un astfel de loc într-un timp scurt, putem căuta adăpost sub o masă rezistentă sau sub tocul ușii pentru a evita lovirea de obiecte.
Este contraindicat să stăm în apropierea ferestrelor, oglinzilor, vitrinelor sau altor obiecte fragile în timpul unui seism. Bucătăria este considerată cel mai periculos loc din casă. Aici, există numeroase obiecte care pot deveni periculoase dacă cad, cum ar fi vesela, borcanele, aparatele electrocasnice și alte ustensile. De asemenea, pot exista corpuri de mobilier suspendate care ar putea cădea în timpul unui cutremur.