Prima pagină » Actualitate » Două decenii de la catastrofa de la MIHĂILEȘTI. Comemorare la locul unde 18 oameni și-au pierdut viața în urma exploziei uriașe

Două decenii de la catastrofa de la MIHĂILEȘTI. Comemorare la locul unde 18 oameni și-au pierdut viața în urma exploziei uriașe

Au trecut 20 de ani de la cea mai  mare tragedie care a avut loc pe străzile României, pe Drumul European 85, la Mihăileşti, Buzău, când 18 oameni – pompieri, jurnaliști, trecători – au murit, iar alți 13 au rămas cu sechele în urma exploziei unei cisterne încărcate cu amoniac de amoniu. În memoria victimelor catastrofei, oficialii Departamentului pentru Situații de Urgență au organizat o ceremonie, chiar la locul exploziei.

Victimele catastrofei produse în dimineața zilei de 24 mai 2004 au fost comemorate, ca în fiecare an din cei 20 care au trecut, de către oficiali, rude și apropiați. În acea zi, camion cu 20 de tone de azotat de amoniu, care se răsturnase într-un şanţ, pe Drumul European 85, la Mihăileşti, a explodat în timp ce în jurul său își făceau meseria mai mulţi pompieri, ziariști dar şi numeroşi civili.

Căzuți la datorie

În momentul deflagrației și-au pierdut viața 18 oameni, dintre care șapte şapte militari din cadrul Grupului de Pompieri Judeţean Buzău, doi jurnaliști – Elena Popescu, reporter la Radio Campus, și Ionuț Barbu, cameraman la Antena 1 – , opt localnici prezenţi la faţa locului, dar şi şoferul autocamionului implicat.

Alte 13 persoane au suferit traume, printre care și polițistul Gabi Hurlup, grav rănit, după ce corpul i-a fost ciuruit de sute de bucăţi de metal. A stat două luni în comă, dar a supraviețuit în mod miraculos.

„În data de 24 mai 2004, destinul a scris o pagină însângerată a istoriei pompierilor militari, când, pe timpul îndeplinirii unei dificile misiuni în localitatea Mihăileşti, pe drumul european E85, şapte militari din cadrul Grupului de Pompieri Judeţean Buzău au căzut la datorie”, a transmis IGSU, de la eveniment.

La monumentul de la Mihăilești, ridicat în memoria pompierilor decedați, au fost depuse coroane de flori și a fost oficiată o slujbă de pomenire.

„Este de datoria noastră să păstrăm vie memoria acestor eroi care, în acele momente de maximă dificultate, au demonstrat devotament, curaj și o loialitate de nezdruncinat față de jurământul pe care l-au depus pentru a-și proteja semenii”, potrivit oficialilor.

La eveniment au participat secretarul de stat și șef al DSU, dr. Raed Arafat, precum și comanda IGSU, inspector general, general Dan-Paul Iamandi, prim-adjunct al inspectorului general, colonel Constantin Florea și adjunct al inspectorului general, general-maior Benone-Gabriel Duduc.

 

 

Citește și