Marina SUA (US Navy) a transmis, la începutul săptămânii, prn intermediul unui comunicat, că nava USS Mount Whitney a ajuns la Istanbul şi se va alătura USS Porter (DDG 78), în Marea Neagră, pentru a consolida colaborarea între SUA şi forţele NATO.
Distrugătorul USS Porter a intrat sâmbătă în Marea Neagră ”pentru o patrulare de rutină, după ce a participat la exercițiile NATO în Marea Egee”, a anunțat Flota a 6-a SUA într-un comunicat.
În același timp, flota rusă din Marea Neagră a efectuat, marţi, cu muniție de război, exerciţii de apărare a bazelor sale navale împotriva unui atac aerian inamic, exersând și distrugerea unor ţinte inamice. Oficiali ruși ai flotei ruse au declarat, în aceeași zi, că navele de război rusești au reperat şi distrus ţinte inamice, iar sistemele sale de apărare aeriană au fost plasate în stare de alertă la bazele sale din Novorossiisk şi Crimeea, potrivit Reuters.
”(n.red. – navele) au distrus ţinte aeriene ale unui inamic imaginar cu tiruri de rachete antiaeriene şi de artilerie”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.
În același comunicat – citat de RIA Novosti – se mai precizează că sisteme mobile de rachete antinavale de tipul Bal şi Bastion, care sunt amplasate pe coasta Crimeii, ”au distrus o grupare de nave de suprafaţă a unui inamic convenţional”.
În repetate rânduri, Rusia a acuzat NATO de ”activităţi provocatoare” în apropierea graniţelor sale. Dar Alianţa Nord-Atlantică se declară decisă să întărească securitatea statelor membre situate geografic în apropierea Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi sprijinul acordat rebelilor pro-ruşi în estul Ucrainei.
Păstrându-și impetuozitatea declarativă care îl caracterizează, preşedintele Vladimir Putin a declarat că forţele ruse ar putea observa nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane – USS Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră – ”prin binoclu sau prin… cătarea sistemului de apărare”.
”Putin a avut o replică drăguță despre faptul că poate vedea USS Mount Whitney prin cătare”
James R. Holmes, Colegiul Naval de Război al SUA din Newport
Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia îşi mută trupele acolo unde doreşte pe propriul teritoriu.
Acest răspuns survine informațiilor potrivit cărora Rusia ar masa, din nou, trupe la granița cu Ucraina, dar oficialii ucraineni nu au confirmat un astfel de scenariu.
”Mişcările echipamentelor noastre de război sau ale unităţilor noastre militare pe teritoriul rus reprezintă o chestiune ce ţine exclusiv de competenţa noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă.
”NATO este vigilentă şi supraveghează în mod constant mişcările forţelor ruse. Este important să fie asigurată transparenţa şi să fie evitată orice eroare de calcul”
Oficial NATO
Citește și: