Ministrul Justiției, Alina Gorghiu dă vești bune. Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului și la mandatul european de arestare.
Fostul președinte interimar al Senatului nu oferă alte amănunte punctuale, cum ar fi consecințele sau parcursul negocierilor și efectul Schengen.
“O veste bună pentru România!”, anunță exuberant Alina Gorghiu pe rețelele de socializare. Noul ministru al Justiței salută clasarea a două proceduri de infrigement referitor la obligațiile României față de Uniunea Europeană, terorismul și mandatul european de arestare. Au mai rămas în lucru, pe competențele Justiției, rasismul și xenofobia. La 28 iunie 2023, a fost pus în dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. În toamna, acest proiect trebuie sa între în Parlament, asumat de Guvern, preia Gorghiu o temă de sertar.
Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului și la mandatul european de arestare, anunță proaspătul ministru al Justiției.
“Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv și Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 și 68/2023.
În cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorecta a unor prevederi privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, masurile naționale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiției.
Prima se referă la decizia cadru privind rasismul și xenofobia. La 28 iunie 2023, a fost pus în dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. În toamna, acest proiect trebuie sa între în Parlament, asumat de Guvern!, avertizează Gorghiu în pragul vacanței parlamentare.