Situație tensionată în două dintre spitalele din Iași care se află în subordinea Consiliului Județean: președintele Consiliului de Administrație de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” a cerut CJ-ului demiterea managerului unității medicale pentru că ar fi descoperit mai multe nereguli, iar managerul de la Maternitatea „Elena Doamna” și-a depus demisia de o săptămână, CJ-ul a fost de acord cu acest lucru, însă nu și Consiliul de Administrație al spitalului.
La Consiliul Județean Iași a fost depusă zilele trecute o adresă prin care Lucian Nedelciuc, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului de Copii, a cerut în scris celor de la CJ desfacerea contractului de muncă al managerului Alina Belu din cauza unor nereguli. „Au fost trei hotărâri ale CA în perioada ianuarie – iunie 2022 pentru care am primit sesizări că nu ar fi fost respectate. În cadrul ședinței de pe 22 septembrie am constatat că avem o problemă, astfel că am făcut cunoscut acest aspect și către CJ. Nu am solicitat demisia în mod expres, dar trebuie să vedem cum facem să funcționăm mai departe pentru că nu este normal ca CA să dispună o măsură, iar aceasta să nu fie dusă la îndeplinire”, a explicat Lucian Nedelciuc.
Sunt trei situații în care managerul Spitalului de Copii ar fi ignorat hotărârile CA. Prima dintre ele face referire la faptul că managerul Alina Belu a decis concedierea unui medic care i-a fost contracandidat la funcția de manager. Dr. Smaranda Diaconescu, șef al Secției de Gastroenterologie, a fost concediată, însă CA nu a fost de acord cu această decizie. Managerul este acuzat că a ignorat propunerile acestora și a confirmat concedierea, acum spitalul fiind dat în judecată. Al doilea motiv invocat în adresa către CJ este legat de faptul că managerul a transferat un medic dintr-o secție în alta, fără a avea avizul șefului de secție în subordinea căruia se afla medicul. Al treilea motiv este că managerul nu ar fi furnizat informații de interes public către presă. În adresa către CJ, Lucian Nedelciuc preciezază că nerespectarea hotărârilor CA poate duce la desfacerea contractului de muncă al managerului.
Însă președintele CA este singurul care crede asta, fiindcă membrii Consiliului de Administrație spun că decizia nu este una care să îi reprezinte, ci a fost luată „pe persoană fizică”, de către președinte. „Nu a fost o unanimitate privind demisia, aici sunt anumite criterii care trebuie îndeplinite, cum ar fi cele de performanță, și cei de la CJ sunt cei mai îndreptățiți pentru a stabili dacă va fi sau nu înlocuită doamna manager”, a precizat Dănuț Pilă, unul dintre membrii CA.
O altă situație controversată este la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași unde managerul Gabriel Martinescu și-a depus demisia vinerea trecută, 23 septembrie, Consiliul Județean a acceptat-o, însă nu îi poate desface contractul de muncă fără o validare din partea Consiliului de Administrație al spitalului. Pentru a putea lua act de decizia de demitere, cei de la CJ au nevoie de o propunere similară din partea CA. „Nu putem lua niciun fel de măsuri până CA-ul nu face această propunere. Le-am transmis încă de luni solicitarea de a face această propunere cu celeritate, însă nu am primit niciun răspuns. Legea ne cere să avem această propunere pentru a îndeplini condițiile legale”, a explicat Marius Sorin Dangă, vicepreședintele CJ.
Managerul Maternității „Elena Doamna” din Iași a vrut să demisioneze în urma unei ședințe de Consiliu de Administrație la care s-a discutat despre retrocedarea clădirii spitalului și a spațiilor adiacente către Fundația Caritatea, în urma unei hotărâri judecătorești. Gabriel Martinescu a explicat membrilor CA că a luat decizia făcând o analiză a tuturor evenimentelor care s-au petrecut în ultima perioadă, spunând că „dacă eu sunt cauza tuturor problemelor sunt dispus să îmi dau demisia pentru a debloca situația aceasta”.
Contactat de către „Gândul”, acesta a refuzat să confirme sau să infirme faptul că nu mai vrea să fie manager al unității medicale.