Croația exultă de fericire după ce a primit votul de aderare la spațiul Schengen din 2023, atunci când țara „protejată” de Austria va adopta și moneda euro, în timp ce România și Bulgaria rămân blocate fără niciun motiv în afara Schengen.
„Sunt foarte mulțumit de faptul că, în timpul președinției cehe, Croația a reușit să facă doi pași importanți în integrarea sa europeană, aderând atât la zona euro, cât și la spațiul Schengen.
Sunt încrezător că aceste succese vor deschide calea pentru alte state membre care îndeplinesc condițiile necesare pentru a face următorul pas în călătoria lor europeană, iar eu și colegii mei vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că vom putea primi Bulgaria și România în familia Schengen în viitorul apropiat”, spune ministrul de interne al Cehiei, Vít Rakusan.
De la 1 ianuarie 2023, controalele asupra persoanelor la frontierele interne terestre și maritime dintre Croația și celelalte țări din spațiul Schengen vor fi ridicate. Controalele la frontierele aeriene interne vor fi ridicate începând cu 26 martie 2023, având în vedere necesitatea ca acest lucru să coincidă cu datele din programul de vară/iarnă al IATA.
De la 1 ianuarie 2023, Croația va începe, de asemenea, să elibereze vize Schengen și va putea utiliza pe deplin Sistemul de Informații Schengen.
De la aderarea sa la UE, Croația a aplicat părți din acquis-ul Schengen, inclusiv cele legate de controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de informații Schengen.
Celelalte părți ale acquis-ului Schengen, care includ ridicarea controalelor la frontierele interne și măsurile conexe, pot deveni aplicabile numai în urma unei decizii în unanimitate a Consiliului, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile, dacă acestea îndeplinesc condițiile necesare. În decembrie 2021, Consiliul a concluzionat că Croația a îndeplinit condițiile necesare.
Totodată, România îndeplinește criteriile de aderare la spațiul Schengen de mai bine de 10 ani, însă este blocată constant, pe motive care nu țin de îndeplinirea criteriilor tehnice, ci mai degrabă din rațiuni politice.
Sursa: consilium.europa