Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutul „Matei Balș” din București a precizat că cel mai probabil și în România, certificatul de vaccinare al persoanele vaccinate cu două doze ar avea termen de valabilitate de nouă luni, așa cum a decis Comisia Europeană. De asemenea, medicul a precizat ca este important ca populația să se vaccineze cu a treia doza de vaccin anti-Covid-19 „booster” pentru a prelungi valabilitatea certificatului și pentru a dobândi un grad de imunitate care să confere protecție împotriva Omicron.
„Cel mai probabil că în momentul în care un anumit lucru se întâmplă la nivelul uniunii europene noi în momentul în care facem parte e clar că cel mai probabil lucrurile vor fi valabile pentru toţi, inclusiv pentru România.
Eu cred că oricum că vom discuta într-un procent destul de important de booster şi că cei care au făcut primele două doze vor ajunge să facă şi doza a treia. Atunci lucrurile vor fi mult mai simple că vom vorbi despre o valabilitate mult mai lungă”, a spus declarat doctorul Adrian Marinescu.
Totodată, medicul a precizat că, în opinia sa, pandemia de Covid-19 nu ar mai ține mult, însă nu exclude posibilitatea ca doza patru să fie necesară.
„Eu nu cred că pandemia va ţine atât de mult. Da poate vom ajunge şi la doza 4, dar cred că intervalul de timp până când trecem la conviețuire şi von scăpa de tot ce înseamnă SARS-CoV-2 va fi destul de scurt. Dacă vorbim de un vaccin care să vină ca un update în raport cu varianta Omicron.
El a afirmat că doza a patra ar putea fi administrată celor care s-au vaccinat cu doza „booster” din primăvara anului 2022.
„Cred că cei care au făcut deja boosterul vor face doza a 4-a în momentul în care vor avea la îndemână acest vaccin, probabil în primăvară. Lucrurile se discută din punct de vedere epidemiologic. Nu contează neapărat numărul de doze. Contează ultima doză pe care o faci să fie bine proporționată în raport cu varianta nouă de SARS-CoV-2.
Doctorul Marinescu a declarat că pentru a avea un grad de protecție care să țină piept variantei Omicron ar trebui administrată doza a treia de vaccin anti-Covid-19.
Înafară de cei care sunt vulnerabili şi au nevoie să-şi potențeze răspunsul imun, în momentul în care am trecut prin boală şi am două doze am o protecţie suficientă. Dar atenție, totul era valabil când nu discutam de Omicron.
Lucrurile acum sunt sub semnul întrebării, în sensul că probabil că va presupune o eficiență mai scăzută în raport cu vaccinurile pe care le avem acum la îndemână. Atunci e clar că vom discuta de un alt vaccin care să fie la zi cu varianta Omicron. Probabil din martie”, a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.