Dr. Beatrice Mahler avertizează asupra pericolului utilizării tratamentului cu antibiotice în Covid-19, fără suprainfecție bacteriană: “Este o practică ce poate fi încadrată ca malpraxis!”

Dr. Beatrice Mahler avertizează asupra pericolului utilizării tratamentului cu antibiotice în Covid-19, fără suprainfecție bacteriană: “Este o practică ce poate fi încadrată ca malpraxis!”
Publicat: 27/01/2022, 12:37
Actualizat: 27/01/2022, 17:39

În ciuda faptului că au trecut doi ani de la declanșarea pandemiei, timp în care cercetătorii, epidemiologii și virusologii, dar și medicii din prima linie au strâns informații relevante privind metodele de tratament, ce medicație este benefică și ce medicație nu dat rezultate, există și la ora actuală medici de familie care prescriu unei persoane cu test pozitiv – din start și de cele mai multe ori telefonic – să ia Azitromicină.

Sunt chiar și voci care, în urma unui apel la numărul de urgență 112, sfătuiesc bolnavii de COVID aflați în ambulatoriu să ia antibioticul Azitromicina. Sau le spun părinților să dea minorilor aflați în izolare același antibiotic sus-menționat.

Și asta în contradicție cu mesajele transmise de mai mult timp, pe toate canalele, de către specialiști, care au subliniat că folosirea Azitromicinei nu este de bun augur decât într-o anumită situație.

”Pentru medici, respectarea protocoalelor de tratament reprezintă o obligație”

Pentru a lămuri aceste aspecte, Gândul a cerut opinia medicului Beatrice Mahler, manager al Institutului de pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Legat de utilizarea antibioticelor în tratarea infecției cu COVID, indiferent de tulpină, dr. Beatrice Mahler evidențiază un aspect care trebuie să pună pe gânduri atât pe medicii care prescriu acestora Azitromicina fără o evaluare amănunțită, precum și pe pacienții care se tratează ”după ureche”, la sfatul prietenilor sau după ”Doctor Google”.

”Utilizarea tratamentului cu antibiotice în COVID-19, fără suprainfecție bacteriană, contravine în acest moment recomandărilor naționale și internaționale de tratament al bolii și este, din punctul meu de vedere, o practică ce poate fi încadrată în categoria actelor de malpraxis. Pentru medici, respectarea protocoalelor de tratament reprezintă o obligație, pentru că protocolul are ca fundament ultimele date științifice care recomandă o anume terapie”, avertizează medicul Beatrice Mahler.

Cum se diagnostichează o suprainfecție bacteriană

În ceea ce privește diagnosticarea unei suprainfecții bacteriene, Beatrice Mahler spune că este nevoie de investigații suplimentare de laborator, dând ca exemplu ”cultivarea sputei” atunci când este vorba despre o pneumonie bacteriană.

“Suprainfecția bacteriană presupune investigații suplimentare de laborator, cum ar fi cultivarea sputei, dacă vorbim de o pneumonie bacteriană”.

Întrebată de Gândul ce efecte poate produce un antibiotic precum Azitromicina – luat ca automedicație sau în COVID-19 sau prescris la pacienții care nu au această suprainfectare bacteriană – dr. Beatrice Mahler subliniază pericolul pe termen scurt și pe termen lung.

“Utilizarea antibioticelor produce pe termen scurt o alterare a florei normale a organismului, cu riscul apariției unor suprainfecții date de ciuperci (exemplu – candidoze) sau infecții cu Clostridium dificile (diareea după antibiotic), complicații extrem de greu de tratat. Pe termen lung, antibioticul duce la creșterea rezistenței organismului la antibiotic, astfel încât există riscul ca, în viitor, organismul să nu se vindece după o infecție aparent banală”, a mai declarat Beatrice Mahler, manager al Institutului de pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor