Dr. Sorina Bădeliță, despre mielomul multiplu în România: ”Diagnosticarea cât mai precoce face ca această afecțiune să poate fi gestionată mult mai bine” (VIDEO)
Dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog, explică pe larg diagnosticul precoce în mielomul multiplu. Mielomul multiplu reprezintă o boală malignă a sângelui. Aceasta apare ca urmare a înmulțirii în exces a unor leucocite, celulele albe din sânge.
Acestea sunt implicate în producerea anticorpilor, elemente care protejează organismul uman împotriva infecțiilor. Însă dacă sunt în exces, aceste celule albe pot declanșa mielomul multiplu.
”Mielomul multiplu este o boală malignă hematologică. Această boală este caracterizată prin creșterea anormală a celulelor numite plasmocite în măduva hematogenă. Aceste plasmocite au rol în autoapărarea organismului. Plasmocitele produc o proteină anormală, patologică, numită proteină monoclonală. Această proteină determină multe modificări patologice la nivelul organelor.
Ca incidență, este o boală rară. Mielomul multiplu reprezintă 1 la sută din bolile maligne și este a doua boală ca malignitate hematologică”, ne-a declarat – într-un interviu video – dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog. Dr. Sorina Bădeliță este unul dintre specialiștii români care se ocupă de această afecțiune.
Și în cazul mielomului multiplu, diagnosticarea cât mai precoce face ca această afecțiune să poate fi gestionată mult mai bine. În România, afecțiunea este subdiagnosticată. De aceea, medicii români recomandă persoanelor care se confruntă cu anumite simptome să nu amâne vizita la specialist.
Campania „Reconectează-te la viață, controlează mielomul multiplu!”
Mielomul se poate manifesta prin greaţă, constipaţie, lipsa poftei de mâncare, confuzie sau ceaţă cerebrală, oboseală excesivă şi nejustificată. De asemenea, printre simptome se numără infecţiile frecvente, scăderea inexplicabilă în greutate, slăbiciunea sau amorţeala la nivelul picioarelor.
”Mielomul multiplu este mult sub diagnosticat în România. Raportând la numărul real al pacienților din Europa, ne-am aștepta ca numărul pacienților români nou diagnosticați în fiecare an să fie de 800-1100 . Din păcate, din primele evaluări pe care le-am obținut prin înființarea noului registru al pacienților cu mielom multiplu, numărul celor diagnosticați este sub 500 pe an.
Avem speranța ca, prin campania „Reconectează-te la viață, controlează mielomul multiplu!”, diagnosticul pacienților să se facă mult mai precoce astfel încât aceștia să aibă acces la tratament în timp util”, a adăugat dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog.
Mai multe informații despre mielomul multiplu puteți afla din interviul video realizat cu dr. Sorina Bădeliță!