„Drogul violului”, un fenomen periculos și subestimat. Medic pe ATI: Cazurile sunt greu de depistat din cauza amneziei victimei
Radu Țincu, cadru medical secția ATI a Spitalului Floreasca a vorbit la Digi24 despre „drogul violului”. Medicul a explicat care sunt primele semne ca cineva a ingerat substanța, cum acționează și cât de periculoase sunt efectele pentru comportamentul persoanei care l-a înghițit.
Sunt mai multe substanțe sub această „umbrelă” a „drogului violului”, spune Radu Țincu. Este vorba despre de acidul gama hidroxibutiric, spre exemplu, care este o substanță care produce sedare și relaxare, de alcool, care este unul din componentele obligatorii în această compoziție, pentru că potențează. Există un efect sinergic, adaugă medicul
Substanța produce o stare de somnolență, stare de dezinhibiție, în care victima nu se poate opune din punct de vedere al conduitei morale și nu are capacitatea fizică de a se opune.
Mai sunt și altele, dincolo de alcool. Ketamina, de exemplu, este o substanță care produce o disociere între activitatea psihică și activitatea fizică.
„Adică avem prezentă activitate psihică, ne gândim, avem capacitatea de a gândi, însă această capacitate de gândire este alterată. Apar anumite halucinații, dar nu avem capacitatea fizică de a ne opune. Substanțele folosite în cazul acesta, al unei tentative de viol, fac victima în primul rând să fie dezinhibată și să accepte cu ușurință propunerile pentru întreținere de raporturi sexuale”, explică medicul.
„Drogul violului” produce amnezie
„Victima se trezește a doua zi dimineață pe plajă, sau într-o cameră de hotel și nu-și mai amintește ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor ore. Majoritatea acestor substanțe produc amnezie. După ce sunt metabolizate și eliminate din corp, persoana respectivă nu-și mai amintește ce s-a întâmplat în perioada în care drogul a acționat, astfel încât, reclamațiile de multe ori sunt imposibile, pentru că se trezește a doua zi dimineață pe plajă, sau într-o cameră de hotel și nu-și mai amintește ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor 3, 4 ore.”, mai spune cadrul medical.
El precizează că a avut cazuri la spital, dar nu multe, pentru că s-a renunțat în mare parte la asemenea substanțe, cred că lucrurile au evoluat într-un mod natural, ceva mai simplu decât în trecut, însă au fost cazuri cu persoane minore care au fost agresate folosind astfel de substanțe, sunt greu de depistat pentru că amnezia victimei duce la imposibilitatea depunerii unei plângeri, pe de o parte, și pe de altă parte de multe ori nu-și mai amintește cum arăta agresorul, cine era agresorul sexual.
Cum se poate evita ingerarea drogului
Substanța este livrată de obicei în paharele de băutură, asociată cu alcoolul, pentru că alcoolul creează un efect sinergic și accelerează efectul, astfel încât efectul apare la 15, 20, 30 de minute din momentul respectiv. Pentru marea majoritate a acestor substanțe efectul durează undeva la 3, 4 ore, unele chiar până la 8, 12 ore. Nu toate substanțele sunt imposibil de depistat. De exemplu, acidul gama hidroxibutiric este mai greu de identificat, însă sunt anumite benzodiazepine care se pot depista la examenele toxicologice, chiar la 12, 24 de ore de la momentul administrării.
Tinerele să accepte doar băutura preparată sub ochii lor și să-și ia băutura peste tot
Oamenii, trebuie să accepte băutura doar de la barman, eventual preparat sub ochii lor, să nu consume băutura pe care au lăsat-o pe masă și au mers la toaletă, să-și ia băutura cu ei peste tot, iar în momentul în care simte ceva în neregulă – această substanță nu acționează din prima, producând efectul din primul moment în care am băut. Durează câteva zeci de minute și este progresiv.
Când apar primele simptome, mai precis când observă că devin somnolenți, că realitatea începe să se miște din fața lor, că imaginile nu mai sunt clare, că nu mai aud cu aceeași claritate, sau nu mai văd cu aceeași claritate ce se întâmplă în jurul lor, este bine ca oamenii să ceară ajutorul celor cu care sunt, fie barmanilor de acolo, sau unei persoane care să o scoată din zona respectivă și eventual să ceară ajutorul de la ambulanță.
Medic: Fenomenul este subestimat, pentru că noi nu vedem decât acele cazuri în care își mai amintește victima ceva
Marele pericol din punctul meu de vedere este că fenomenul este doar subestimat, pentru că noi nu vedem decât acele cazuri în care își mai amintește victima ceva, sau s-a întâmplat să fie un act sexual cu violență.
Deci să nu lase paharul nesuprevegheat, mai bine comandă altul, pentru a se asigura că lucrurile sunt în regulă, iar atunci când apar simptomele de care vorbeam, cu acea stare ușoară de somnolență, când imaginile încep să se suprapună, trebuie chemat un prieten, dacă e cu cineva, chemat pe cineva din conducerea barului respectiv și solicitată ambulanța.
Pentru că dacă acest lucru nu se întâmplă, și persoana respectivă începe să devină inconștientă, sau mai somnolentă, va fi foarte greu de intervenit. Și cel mai frecvent, persoana este scoasă – cum s-a întâmplat în trecut, și am avut cazuri – persoana este scoasă din restaurant, tocmai de agresor, care o duce într-un loc retras.