Dumitru Buzatu vrea să scape de arestul la domiciliu, în dosarul mitei de peste un milion de lei. Ce au decis judecătorii

Publicat: 31 05. 2024, 15:44
Actualizat: 31 05. 2024, 15:52
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzat, le-a cerut judecătorilor să îi ridice arestul la domiciliu și să îl plaseze sub control judiciar, o măsură care, chiar dacă i-ar interzice să iasă din țară, i-ar aduce mai multă libertate de mișcare.

Instanța a considerat că, în această fază a procesului său de corupție, Dumitru Buzatu trebuie să rămână în arest la domiciliu, cu toate interdicțiile impuse după ce a fost prins cu peste un milion de lei, despre care procurorii DNA spun că ar fi mită primită de la o firmă care voia să își încaseze banii dintr-un contract de 3 milioane de euro din fonduri europene, pentru lucrările de reabilitare și modernizare a unor drumuri din județul Vaslui.

Tribunalul Vaslui a verificat vineri 31 mai dacă măsura arestului la domiciliu în cazul lui Dumitru Buzatu, în dosarul de corupție, mai este valabilă și temeinică, având în vedere stadiul la care a ajuns dosarul său de corupție.

Dumitru Buzatu le-a cerut judecătorilor să ridice măsura preventivă sau să dispună controlul judiciar, însă instanța a decis ca fostul președinte al PSD Vaslui să mai stea în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.

”Mentine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru. Măsura arestului la domiciliu va fi verificată în termen de 30 de zile conform art. 207 alin.6 raportat la art 222 alin. 12 Cod procedură penală”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.

Hotărârea nu este definitivă, Dumitru Buzatu putând să o conteste la Curtea de Apel.

Dumitru Buzatu este în arest la domiciliu din 17 aprilie, când a părăsit Penitenciarul Vaslui, unde a stat în arest preventiv după ce a fost trimis în judecată în dosarul de corupție. Fostul președinte al PSD Vaslui a fost arestat preventiv în 23 septembrie 2023, după ce a fost prins în flagrant, la scurt timp după ce a primit 1,25 milioane de lei mită de la omul de afaceri. Banii au fost găsiți la perchezițiile din locuința lui Dumitru Buzatu, susțin procurorii

Omul de afaceri care a colaborat cu procurorii DNA pentru realizarea flagrantului lui Dumitru Buzatu este Emil Savin, poreclit Farmazon. Afaceristul Savin era, de mai mult timp, un „abonat” la contracte cu Consiliul Județean Vaslui, iar în momentul în care președintele CJ Vaslui a încercat să „fenteze” mai multe plăți către Farmazon, l-a denunțat și a acceptat colaborarea cu procurorii, potrivit rechizitoriului DNA.

Mită de un milion de lei pentru lucrări la drumurile din Vaslui

Dumitru Buzatu a fost prins în 22 septembrie 2023, când primea 1,25 milioane de lei, iar dosarul său a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Vaslui în decembrie 2023. Dosarul este încă în faza de cameră preliminară, unde un judecător verifică dacă s-au respectat toate procedurile și sunt complete toate actele din dosar, pentru ca judecata să poată începe.

Arestat preventiv în 23 septembrfie 2023, Dumitru Buzatu a fost în custodia polițiștilor din Vaslui până în decembrie, când a fost trimis în judecată. De atunci, el a fost mutat în Penitenciarul Vaslui, așa cum prevede legea în cazul inculpaților trimiși în judecată în stare de arest.

Ulterior, în 17 aprilie, judecătorii au decis, definitiv, ca Dumitru Buzatu să fie plasat în arest la domiciliu.

Dumitru Buzatu este acuzat de procurorii DNA că, atunci când a fost președiuntele Consiliului Județean Vaslui, a luat mită 1.250.000 de lei de la un om de afaceri care avea cu Consiliul Județean Vaslui, din 2019, un contract cu fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județ.

Doi ani mai târziu, când lucrările erau finalizate 80%, reprezentantul firmei și Dumitru Buzatu, atunci președintele Consiliul Județean Vaslui, nu s-ar mai fi înțeles cu privire la plata facturilor de aproximativ 3 milioane de euro, dar și asupra cuantumului mitei care trebuia să ajungă la Buzatu, susțin procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanței.

În acest context, Consiliul Județean Vaslui a încheiat un contract cu o firmă a unui expert, trimis și el în judecată în acest dosar. Firma trebuia să facă o expertiză tehnică a lucrărilor executate în contractul cu fonduri europene din 2019.

După ce ar fi întocmit raportul, expertul ar fi luat legătura, în iunie 2022 și februarie – aprilie 2023, cu omul de afaceri a cărui firmă a executat lucrările de reabilitare a drumurilor din Vaslui, de la care ar fi cerut 714.000 de lei, pentru a scrie în raport aspecte care ar fi  ”favorizat” societatea acestuia și ar fi dus la achitarea în totalitate a facturilor în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

”De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

După ce ar fi primit banii ceruți, expertul a trimis Consiliului Județean Vaslui documentația tehnică pentru acele lucrări, care a fost acceptată de către responsabilii din CJ Vaslui, inclusiv de președintele Dumitru Buzatu.

Ulterior acestei decizii, în perioada 8 mai – 7 septembrie 2023, Dumitru Buzatu i-ar fi cerut omului de afaceri 10% din cei 3 milioane de euro. Omul de afaceri i-ar fi transmis că este de acord să facă această plată. Astfel, în 22 septembrie 2023, Dumitru Buzatu ar fi primit 1.250.000 lei, iar procurorii l-au prins atunci în flagrant.

Pentru recuperarea prejudiciului, dacă la finalul judecării dosarului, instanța va decide că fostul președinte al CJ Vaslui și expertul sunt vinovați de luare de mită și trafic de influență, procurorii au pus sechestru pe 20 de apartamente, case, construcții și terenuri ale acestora.


CITEȘTE ȘI:

Arhitectul a cărui soție a fost tranșată de amanta medic rupe tăcerea după 30 de ani. ”Polițiștii îmi spuneau: «Ni s-a predat cazul ăsta la școală»”

Dosarul mitei de 1,25 milioane lei | Dumitru Buzatu, ex-președintele CJ Vaslui, trimis în JUDECATĂ: „Sărut mâna, Emil! Îți mulțumesc, eram pe drojdie”

 Filmul integral al anchetei DNA în cazul Buzatu-Farmazon. Ce nume noi apar în dosarul de corupție. Vaslui are un președinte al CJ interimar

VIDEO | Noi imagini cu flagrantul lui Dumitru Buzatu / Dialogul dintre „baronul” din Vaslui și ofițerii anticorupție: „Nu am nimic împotrivă”

Deputatul Popica, ginerele denunțătorului Farmazon, îl plânge pe Buzatu, alături de întreaga familie politică din Vaslui. Câtă jale este în județ