Dumitru Buzatu NU scapă: Curtea de Apel Iași a decis prelungirea arestului preventiv!
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv, au decis vineri, 29 septembrie, magistraţii Curţii de Apel Iaşi, care au respins contestaţia depusă de avocatul fostului prefect al județului Vaslui.
Apărătorii lui Dumitru Buzatu contestaseră măsura arestării preventive dispusă în cazul clientului lor de către Tribunalul Vaslui.
Buzatu, arestat și amendat
„Respinge, ca fiind nefondată, contestaţia formulată de către inculpatul-contestator Buzatu Dumitru (…) împotriva încheierii pronunţate la data de 23 septembrie de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1886/89/2023, încheiere pe care o menţine.
Obligă pe inculpatul-contestator Buzatu Dumitru să plătească statului suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru soluţionarea contestaţiei formulate de acesta”, se menţionează în motivarea prezentată pe portalul instanţei de judecată.
De asemenea, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis contestaţia formulată expertul Radu Judele, a cărui firmă a făcut evaluarea lucrărilor întreprinse la drumul a cărei modernizare a fost contractată de omul de afaceri Emil Savin. Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis ca Radu Judele să fie arestat preventiv doar pentru trafic de influenţă.
„Admite contestaţia formulată de către inculpatul-contestator Judele Radu, (…) împotriva încheierii pronunţate la data de 24 septembrie de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1887/89/2023, încheiere pe care o desfiinţează în parte, în sensul întemeierii dispoziţiei privind luarea măsurii arestului preventiv doar pe infracţiunea de trafic de influenţă. Rejudecând cauza: înlătură din încheierea contestată reţinerea infracţiunii de luare de mită (…) ca temei al luării măsurii arestului preventiv faţă de inculpatul Judele Radu. Menţine dispoziţia privind luarea măsurii arestului preventiv faţă de inculpatul Judele Radu doar pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă”, se menţionează în aceeaşi motivare făcută publică prin intermediul portalului Curţii de Apel Iaşi.
Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţă, după ce a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu.
„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.
Tribunalul Vaslui a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia.
Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PSD. În cadrul şedinţei s-a decis şi numirea ca preşedinte interimar al organizaţiei PSD Vaslui a vicepreşedintelui partidului, Dragoş Benea.
Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a semnat, marţi, ordinul de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), având în vedere că acesta a fost arestat preventiv.