Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a prezentat, astăzi, în fața tribunalului districtual din Ierusalim, declarându-se ”nevinovat”, în pofida acuzațiilor care îl vizează în trei dosare penale.
Netanyahu este primul premier al Israelului inculpat în timpul mandatului, fiind acuzat de luare de mită, fraudă și abuz de încredere. Presupusele fapte de corupție sunt contestate de premier.
”Confirm răspunsul scris trimis în numele meu”, a declarat Benjamin Netanyahu în instanţă, potrivit Ynetnews.com, referindu-se la un document transmis de avocaţii săi în luna ianuarie a acestui an, prin care premierul israelian afirma că nu este vinovat. Imediat după această scurtă declaraţie, Benjamin Netanyahu a părăsit sala, acolo unde au rămas avocaţii săi pentru continuarea procedurilor.
”Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit, prin telefon, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre chestiuni regionale şi despre coordonarea continuă între Israel şi Rusia, în contextul evoluţiilor regionale în materie de securitate”, a anunţat Guvernul israelian, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
”Am discutat despre cooperarea actuală în domeniul securităţii”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit informațiilor transmise de Ynetnews.com.
Tot astăzi, de altfel, ministrul israelian de Externe – Gabi Ashkenazi – a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, subliniind că ”Rusia joacă un rol esenţial pentru a opri avansarea programului nuclear iranian”.
Liderul suprem al Iranului – Ali Khamenei – a afirmat că Teheranul a luat ”decizia finală şi ireversibilă” de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, însă doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile impuse țării sale.
Totuși, Joe Biden, preşedintele SUA, a transmis că sancţiunile vor fi eliminate ”doar dacă Iranul va reveni la respectarea în totalitate a Acordului atomic”.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că ”Statele Unite vor să revină în Acordul nuclear semnat, însă a cerut ”clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului”.
Rusia oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul din Siria cu grupuri insurgente şi teroriste, iar Israelul efectuează, frecvent, raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii militare iraniene sau transporturi de armament destinate organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, notează mediafax.ro.