În Africa de Sud a fost anunțată descoperirea tulpinei 501.V2 care, potrivit lui Al Jazeera, pare să aibă o transmisibilitate mai mare. Cercetătorii sud-africani au fost primii care au observat mutația, apoi au alertat omologii din întreaga lume.
Identificată la începutul lunii octombrie, „a început să domine foarte repede eșantioanele pe care le secvențializăm”, spune virusologul Tulio de Oliveira, coordonatorul laboratorului Krisp, din Kwazulu Natal.
După apariția SARS-CoV-2, mai multe tulpini ale virusului au apărut ca urmare a diferitelor mutații. Este un fenomen des întâlnit în evoluția virusurilor. Dar versiunea „501.V2” este singura, până acum, care s-a stabilit în rândul tuturor genomurilor analizate. O particularitate care sugerează că această variantă se propagă mai repede decât celelalte.
„Trebuie să luăm act de faptul că virusul este predispus la mutație și această variantă nu va fi singura care va apărea ”, explică președintele virologilor italieni într-un interviu acordat Adnkronos Salute, transmite ilmessaggero.it.
Alertați de omologii sud-africani, oamenii de știință britanici au ajuns la concluzia că varianta se răspândește mai repede decât altele. Numărul probelor secvențiate nu permite deocamdată confirmarea acestor cifre, dar echipele din Africa de Sud au observat că probele prelevate de la pacienții cu versiunea „501.V2” prezintă o încărcătură virală mai mare decât celelalte, ceea ce tinde să confirme ideea unei variante mai contagioase.
În prezent, însă, potrivit președintelui virologilor italieni „pentru a defini contagiozitatea” variantei Gb „trebuie să așteptăm studii suplimentare. Deși – recunoaște el – putem spune că s-a adaptat bine la om, fiind capabil să concureze, cel puțin în Regatul Unit, cu virusul pandemic care domină în prezent scenariul european. Un fapt interesant care ne este oferit de colegii englezi este că, în ciuda creșterii prezenței variantei în circulație în Regatul Unit, acest lucru nu pare să fie asociat cu o creștere a ratei mortalității pentru Covid -19 . Dacă este confirmată – subliniază specialistul – această observație sugerează că mutantul nu este mai letal decât virusul actual”.
Africa de Sud este din ce în ce mai izolată după ce noua tulpină de coronavirus descoperită, diferită de cea a Marii Britanii, a dus la interzicerea călătoriei în țară. Acest lucru a fost raportat de Al Jazeera, care a amintit cum Israelul, Turcia, Germania, Arabia Saudită și Elveția se numără printre națiunile care au întrerupt conexiunile aeriene către și din Africa de Sud, cu o decizie care a reprezentat o lovitură gravă pentru industria turistică națională. sosirea verii.
Cercetătorii sud-africani studiază dacă și vaccinurile Covid-19 vor proteja împotriva noii tulpini. Țara confirmă până în prezent 930.711 cazuri și 24.907 decese legate de pandemie. Acestea sunt cele mai mari cifre de pe continentul african.
Un pacient infectat cu noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie a fost confirmat în Italia, țară greu încercată de pandemia de COVID.