După România, FMI este gata să salveze și Ucraina, țară puternic afectată de un teribil conflict armat cu Federația Rusă. În contextul dat, luni, 25 septembrie, FMI trimite la Kiev o nouă misiune.
Scopul este de a evalua, pentru a doua oară, programul de finanțare (împrumut) al Ucrainei.
Potrivit agenției Reuters, Fondul Monetar Internațional este gata să ofere Ucrainei un împrumut de 15,6 miliarde de dolari.
Vahram Stepanyan, reprezentantul FMI, a declarat că discuțiile cu autoritățile de la Kiev vor viza evoluțiile economice recente și politicile fiscale. Programul pe patru ani al FMI face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari oferit ca susține pentru economia Ucrainei.
Economia a fost afectată de războiul care a început în 2022, iar guvernul s-a bazat în mare măsură pe ajutorul occidental pentru a face plățile sociale.
Guvernul susține că întreprinderile ucrainene s-au adaptat la realitatea din timpul războiului și că economia și-a revenit mai repede decât se aștepta în acest an.
„După un declin de 29,1% anul trecut, astăzi vedem o creștere a Produsului Intern Brut. Acum putem spune cu încredere că economia s-a adaptat la condițiile de forță majoră. Preconizăm că tendința pozitivă va continua”, a anunțat pe Facebook Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei.
Statisticile oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 19,5% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ministerul Economiei estimează ca economia va crește cu aproximativ 4% în acest an și cu până la 5% anul viitor.
Ucraina a primit deja aproximativ 3,6 miliarde de dolari de la FMI în 2023, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.
Trebuie spus că și economia României va fi sub lupa FMI, în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023.
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se va afla la Bucureşti în aceste zile pentru analiza anuală a economiei româneşti, în baza Articolului IV semnat de țara noastră cu FMI.
Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI, potrivit instituţiei financiare internaţionale.
Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.
Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.
Citește AICI mai multe despre acest subiect.