Prima pagină » Actualitate » E lege: agresorii victimelor violenței domestice, monitorizați cu brățară electronică!

E lege: agresorii victimelor violenței domestice, monitorizați cu brățară electronică!

E lege: agresorii victimelor violenței domestice, monitorizați cu brățară electronică!

Brățări electronice pentru agresorii victimelor violenței domestice! PNL anunță trecerea uneia dintre cele mai așteptate legi privind combaterea violenței domestice în România. „Mă bucur că s-a realizat cu majoritatea de dreapta din Parlament, aceasta fiind și o dovadă că, în afară de teme care țin de pandemie, ne ținem de cuvânt să facem legi bune, în folosul tuturor românilor”, a anunțat Alina Gorghiu pe Facebook.

Pe viitor, agresorii vor fi monitorizați cu ajutorul unei brățări electronice. Victimele violenței domestice se vor simți mult mai în siguranță și nu vor mai trăi în teamă și teroare.

Se înființează SIME – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică

„Moment revoluționar în legislația României pentru protecția victimelor violenței domestice. Parlamentul a adoptat astăzi propunerea legislativă a PNL care reglementează folosirea brățărilor electronice pentru agresori”, anunță liberalii. Este, într-adevăr, un succes legislativ al PNL. Se urmărește ca, pe viitor, incidentele de acest gel să se reducă, mai ales că agresorii se vor gândi de două ori înainte de a lovi pe cineva.

Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Programul funcționează astfel: atunci când se emite un ordin de protecție, persona supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. În momentul în care un agresor depăşeşte limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă către Poliţie. Cel mai apropiat agent de zona respectivă va fi anunțat să intervină de urgență.

Monitorizarea electronică, extinsă și la alte persoane

Deocamdată, într-o primă fază, brățările electronice vor funcționa doar în cazul agresiunilor de violență domestică. Pe viitor, însă, se vrea ca monitorizarea electronică să îi includă și pe inculpații arestați și pe cei aflați sub control judiciar. Începând cu 2025, platforma ar urma să devină pe deplin operațională!

După promulgarea legii, proiectul intră în faza pilot. Costurile estimative se ridică la aproximativ 3.500.000 de Euro.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și