E lege! Ce trebuie să faci începând de astăzi în magazine! În caz contrar, riști o amendă uriașă
O nouă lege intră în vigoare în România începând de pe 23 octombrie. Astfel, Legea 280/2023 prevede ca femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii mici, de acum, au prioritate la casieriile magazinelor și la ghișeele instituțiilor publice și la serviciile acestora.
În noul document legislativ, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mici au prioritate atât la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite.
În plus, magazinele și instituțiile publice au obligația să amenajeze locuri de parcare destinate special acestor persoane.
De asemenea, este datoria angajaților magazinelor și instituțiilor publice să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.
În ceea ce privește locurile de parcare dedicate categoriilor de persoane menționate, dacă numărul locurilor disponibile este mai mare de 10, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii. În condiții ideale, acestea ar trebui să fie minim 2 sau să reprezinte 4% din totalul parcării.
Până pe 22 aprilie 2024, instituțiile publice și magazinele au obligația să pună în practică prevederea legislativă.
Ce trebuie să faci începând de astăzi în magazine! În caz contrar, riști o amendă uriașă
Neacordarea de prioritatea femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste persoane ajunge la 10.000 de lei. De aceeași sancțiune sunt pasibili și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate gravidelor și celor cu copii mici, de până la 5 ani, conform avocatnet.ro.