Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel AN/MPQ-64 F1 către România, într-un contract cu o valoare de aproximativ 90 de milioane de dolari.
Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări.
„Achiziționarea de către România a sistemului radar Sentinel evidențiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securității dintre cele două țări. Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potențialele amenințări la adresa orașelor și infrastructurii critice din România și vor proteja mai bine teritoriul și cetățenii României.
Achiziția Sentinel îmbunătățește securitatea României, aliatul nostru NATO și o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, a declarat Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, potrivit ro.usembassy.gov.
Valoarea inițială a contractului este estimată la aproximativ 90 de milioane de dolari, iar primele două sisteme vor fi finanțate în mare parte prin intermediul granturilor oferite de Departamentul de Stat al SUA, prin programul de Finanțare Militară Externă.
Pe lângă radarele propriu-zise, programul include și suport logistic, echipamente de comunicații, servicii de instruire și asistență tehnică pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană ale Forțelor Terestre Române.
Ministerul Apărării Naționale a salutat această decizie, subliniind că radarele AN/MPQ-64 F1 vor contribui la îmbunătățirea capacităților de supraveghere aeriană, în special împotriva dronelor și vehiculelor aeriene fără pilot, care reprezintă amenințări tot mai frecvente la granițele României.
„Programul de achiziţie include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicaţii, asistenţă tehnică şi servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forţelor Terestre Române.
Radarele vor contribui la îmbunătăţirea supravegherii spaţiului aerian, în special împotriva celor mai recente ameninţări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare şi amprente radar reduse”, se arată într-un comunicat al MApN.
„Radarele de ultimă generaţie de tip Sentinel vor completa capacităţile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce priveşte detecţia timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare şi au amprente radar reduse, ameninţări care se manifestă în proximitatea frontierelor naţionale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr