„E rău când nu e apă caldă. Când reparăm, iar nu e bine”/ Se schimbă magistrala CET Vest din Militari, iar locuitorii din zonă se tem că se vor spăla „la oală”
Termoenergetica a demarat de miercuri, 5 mai, lucrările pe una dintre cele mai mari străzi din sectorul 6, pe Moinești, acolo unde trece Magistrala CET Vest, veche de peste 40 de ani și care în ultimii ani a creat mari probleme în zonă. Șeful companiei de termoficare le promite locuitorilor că pe durata lucrărilor nu se va opri apa caldă.
Trafic deviat, praf și mult zgomot. Aceasta este atmosfera de pe strada Moinești din sectorul 6, acolo unde de miercuri au fost demarate lucrările de înlocuire a rețelei primare, ce pleacă de la CET Vest și alimentează o bună parte din Cartierul Militari.
În ciuda faptului că lucrările de modernizare vor rezolva o parte din problemele de la iarnă, unii locuitori din zonă nu văd deloc cu ochi buni șantierul de pe Moinești.
Este și cazul doamnei Jeni, o pensionară care locuiește într-un apartament cu vedere pe Moinești și se plânge că-i tremură bibelourile în vitrină, de la săpături.
Cu pâinea în mână, cumpărată de la colț, doamna Jeni îl apostrofează pe muncitorul care sparge asfaltul…
Cu pâinea în mână, cumpărată de la colț, doamna Jeni îl apostrofează pe muncitorul care sparge asfaltul cu picamărul imens, cerându-i socoteală pentru deranjul creat. Intervine șeful de șantier: „E rău când nu e apă caldă. Când reparăm, iar nu e bine”, răspunde inginerul și o „liniștește” pe bătrâna ce-și găsește ușor drumul spre aleea blocului, dar nu înainte să strige „hoților”.
Șeful Termoenergetica le promite însă locuitorilor din zonă că nu se va opri apa caldă pe perioada lucrărilor.
„Oamenii nu au de ce să fie speriați, au mai fost lucrări pe Moinești. Încercăm să reparăm toată zona, am început proiectul anul trecut, iar acum îl vom continua. Este vorba de o magistrală care iese din CET Vest și care era foarte veche. Anul acesta finalizăm lucrarea, ca să nu mai fie probleme.
Adrian Gîtlan, Termoenergetica: Lucările vor dura aproape 2 luni
Este ceva de bine, nu de rău. Practic, înlocuim conductele vechi cu unele noi, clasice, tur-retur.
Locuitorii nu vor fi afectați, lucrările se fac între blinduri, vor dura spre două luni și este vorba de 600 de metri dus-întors. Practic, punctele termice se vor alimenta în continuare și pe timpul lucrărilor”, a declarat pentru Gândul.ro Adrian Gîtlan, director general adjunct al Termoenergetica.
Potrivit acestuia, lucrările de realizează din fondurile de reparații și de urgență ale companiei.
Trafic STB deviat din cauza lucărilor
Din cauza săpăturilor, traficul STB de pe Moinești a fost deviat. Astfel, liniile 137 și 138 nu mai circulă pe Moinești în sensul de mers spre centru, ci pe Valea Cascadelor. La întoarcere, cele două linii circulă însă pe Moinești.
Municipalitatea și-a propus ca până la sfârșitul anului să modernizeze 32 de kilometri de rețea primară (64 de kilometri) din întregul sistem care se întinde pe 4.000 de kilometri.
În proiectul de buget pentru București, primarul Nicușor Dan a alocat pentru modernizarea a 32 de kilometri din rețeaua de termoficare primară aproape 1,6 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde reprezintă o finanțare externă nerambursabilă. Practic, din cei 1.000 de kilometri de rețea primară, la care se adaugă alți 3.000 de rețea secundară, modernizarea care ar trebui să se facă în acest an reprezintă doar 6,4 % din sistemul de termificare al Bucureștiului.