Echipa OMS transmite primele concluzii despre originile SARS-CoV-2: Virusul nu s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019. Este extrem de puțin probabil ca virusul să aibă originea în laborator

Echipa OMS transmite primele concluzii despre originile SARS-CoV-2: Virusul nu s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019. Este extrem de puțin probabil ca virusul să aibă originea în laborator
Peter Ben Embarek, membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinată cu investigarea originii Peter Ben Embarek, membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinat cu investigarea originii bolii coronavirus (COVID-19), participă la conferința de presă a studiului comun OMS-China la un hotel din Wuhan, provincia Hubei, China februarie 9, 2021
Publicat: 09/02/2021, 15:58
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Ancheta mult așteptată, care a fost întârziată de China, face parte din ceea ce va fi un proces îndelungat de strângere a dovezilor privind originea virusului. O echipă de experți internaționali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și din China a declarat marți că nu există dovezi suficiente că coronavirusul s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019.

Echipa OMS, primele concluzii despre originile SARS-CoV-2

Datele timpurii sugerează că Covid-19 ar fi putut circula înainte de a fi identificat în orașul Wuhan în decembrie 2019, potrivit conducătorului chinez al echipei Organizației Mondiale a Sănătății care a publicat, marți, primele detalii ale misiunii sale de cercetare a faptelor  privind originea virusului.

„Acest lucru indică posibilitatea ratării circulației virusului în alte regiuni”, a spus dr. Liang Wannian, șeful grupului Covid-19 de la Comisia Națională de Sănătate din China și conducătorul chinez al echipei internaționale comune care include oameni de știință OMS.

Echipa OMS, formată din 17 membri, a finalizat marți prima etapă a anchetei  cu privire la originea COVID-19. O echipă paralelă de 17 membri din China s-a alăturat OMS pentru a conduce investigațiile.

Primele cazuri de boală asemănătoare pneumoniei au fost raportate în Wuhan, un oraș cu aproximativ 11 milioane de oameni de pe râul Yangtze, în provincia centrală Hubei, în decembrie 2019.

Echipa OMS a ajuns la Wuhan pe 14 ianuarie și, după două săptămâni de carantină, a vizitat zone cheie, cum ar fi piața de fructe de mare Huanan, care a fost legată de un grup de infecții timpurii, precum și Institutul de virologie Wuhan, care a fost implicat în cercetarea coronavirusului.

Echipa OMS a aterizat în Wuhan luna trecută, la mai mult de un an, după ce Covid-19 a fost detectat pentru prima dată acolo. Vizita mult așteptată face parte din ceea ce va fi un proces îndelungat de strângere a probelor privind  originea virusului pentru a răspunde la întrebări cheie despre agentul patogen și despre cum să prevenim focare similare – și, eventual, mai grave -.

„Este extrem de puțin probabil ca virusul să apară ca urmare a unui incident legat de laborator”

Dr. Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS în China, a declarat reporterilor că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să apară ca urmare a unui incident legat de laborator.

Membrul echipei OMS a spus că echipele au folosit patru ipoteze principale pentru a-și efectua analiza; un salt direct al virusului de la animal la om;  virus care sare la om printr-o gazdă intermediară; lanț alimentar, în special, produse alimentare congelate potențiale care servesc ca suprafață pentru răspândirea virusului la oameni; și posibilitatea unui incident de laborator ceea ce este extrem de puțin probabil.

S-a speculat în pandemie – alimentat parțial de fostul președinte Donald Trump – că virusul ar fi fost fabricat sau scurs accidental dintr-un laborator de la Institutul de Virologie Wuhan. Dar această teorie a fost în mare parte respinsă de comunitatea științifică globală și de cercetătorii chinezi care lucrează la laborator.

Anterior, marți, membru al echipei de experți a OMS a spus că partea chineză a acordat acces deplin la toate site-urile și personalul solicitat- un nivel de deschidere pe care nici el nu îl așteptase, a raportat Associated Press.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor