Echipa OMS transmite primele concluzii despre originile SARS-CoV-2: Virusul nu s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019. Este extrem de puțin probabil ca virusul să aibă originea în laborator

Echipa OMS transmite primele concluzii despre originile SARS-CoV-2: Virusul nu s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019. Este extrem de puțin probabil ca virusul să aibă originea în laborator
Peter Ben Embarek, membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinată cu investigarea originii Peter Ben Embarek, membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinat cu investigarea originii bolii coronavirus (COVID-19), participă la conferința de presă a studiului comun OMS-China la un hotel din Wuhan, provincia Hubei, China februarie 9, 2021
Publicat: 09/02/2021, 15:58
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Ancheta mult așteptată, care a fost întârziată de China, face parte din ceea ce va fi un proces îndelungat de strângere a dovezilor privind originea virusului. O echipă de experți internaționali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și din China a declarat marți că nu există dovezi suficiente că coronavirusul s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019.

Echipa OMS, primele concluzii despre originile SARS-CoV-2

Datele timpurii sugerează că Covid-19 ar fi putut circula înainte de a fi identificat în orașul Wuhan în decembrie 2019, potrivit conducătorului chinez al echipei Organizației Mondiale a Sănătății care a publicat, marți, primele detalii ale misiunii sale de cercetare a faptelor  privind originea virusului.

„Acest lucru indică posibilitatea ratării circulației virusului în alte regiuni”, a spus dr. Liang Wannian, șeful grupului Covid-19 de la Comisia Națională de Sănătate din China și conducătorul chinez al echipei internaționale comune care include oameni de știință OMS.

Echipa OMS, formată din 17 membri, a finalizat marți prima etapă a anchetei  cu privire la originea COVID-19. O echipă paralelă de 17 membri din China s-a alăturat OMS pentru a conduce investigațiile.

Primele cazuri de boală asemănătoare pneumoniei au fost raportate în Wuhan, un oraș cu aproximativ 11 milioane de oameni de pe râul Yangtze, în provincia centrală Hubei, în decembrie 2019.

Echipa OMS a ajuns la Wuhan pe 14 ianuarie și, după două săptămâni de carantină, a vizitat zone cheie, cum ar fi piața de fructe de mare Huanan, care a fost legată de un grup de infecții timpurii, precum și Institutul de virologie Wuhan, care a fost implicat în cercetarea coronavirusului.

Echipa OMS a aterizat în Wuhan luna trecută, la mai mult de un an, după ce Covid-19 a fost detectat pentru prima dată acolo. Vizita mult așteptată face parte din ceea ce va fi un proces îndelungat de strângere a probelor privind  originea virusului pentru a răspunde la întrebări cheie despre agentul patogen și despre cum să prevenim focare similare – și, eventual, mai grave -.

„Este extrem de puțin probabil ca virusul să apară ca urmare a unui incident legat de laborator”

Dr. Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS în China, a declarat reporterilor că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să apară ca urmare a unui incident legat de laborator.

Membrul echipei OMS a spus că echipele au folosit patru ipoteze principale pentru a-și efectua analiza; un salt direct al virusului de la animal la om;  virus care sare la om printr-o gazdă intermediară; lanț alimentar, în special, produse alimentare congelate potențiale care servesc ca suprafață pentru răspândirea virusului la oameni; și posibilitatea unui incident de laborator ceea ce este extrem de puțin probabil.

S-a speculat în pandemie – alimentat parțial de fostul președinte Donald Trump – că virusul ar fi fost fabricat sau scurs accidental dintr-un laborator de la Institutul de Virologie Wuhan. Dar această teorie a fost în mare parte respinsă de comunitatea științifică globală și de cercetătorii chinezi care lucrează la laborator.

Anterior, marți, membru al echipei de experți a OMS a spus că partea chineză a acordat acces deplin la toate site-urile și personalul solicitat- un nivel de deschidere pe care nici el nu îl așteptase, a raportat Associated Press.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar