Editorial în presa britanică despre cazul Puiu Popoviciu: „O bilă neagră pentru justiția din România”
Jurnalistul britanic James Wilson face referire, într-un editorial publicat joi pe portalul eupoliticalreport.eu, la decizia luată de Curtea Supremă de la Londra în cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu, prin care instanța a decis să refuze extrădarea acestuia și a criticat decizia judecătorului care l-a condamnat pe omul de afaceri român.
Reputatul jurnalist subliniază că decizia instanței britanice arată că justiția din România prezintă deficiențe majore, iar acest caz pune în lumină eșecurile României în privința statului de drept și a funcționalității sistemului său judiciar, informează evz.ro.
Astfel, spune jurnalistul, cazul Popoviciu arată că sistemul judiciar din România nu îndeplinește standardele așteptate de la o țară membră a UE.
„Hotărârea curții din Marea Britanie a mers până într-acolo încât a afirmat că Popoviciu a suferit de o «negare completă a dreptului la un proces echitabil». Este pentru prima dată când Înalta Curte concluzionează că extrădarea către un stat membru al UE reprezintă un risc real de «negare flagrantă» a drepturilor unei persoane, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai notabile cazuri ale anului”, scrie jurnalistul.
Wilson amintește că mandatul european de arestare a permis, începând cu 2004, extrădarea rapidă între statele membre ale Uniunii Europene. Acest acord se bazează pe conceptul că fiecare țară europeană poate avea încredere în sistemul juridic al celeilalte, însă cazul Popoviciu arată că nu acesta este cazul în ceea ce privește România.
Judecătorii britanici au respins cererea de extrădare a lui Puiu Popoviciu
Un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins, în iunie, cererea de extrădare în România a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.
Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL.RO că instanța britanică a apreciat faptul că acesta „este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte”.
„Probele demonstrează că apelantul (Puiu Popoviciu, n. red.) a suferit (în România, n. red.) un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului”, se menționează în motivarea deciziei pronunțate de completul de la Înalta Curte de Justiție, Curtea Reginei (High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court), cea mai mare dintre cele trei secții ale acestei instanțe.
Judecătorii au considerat că „există temeiuri serioase pentru a crede că apelantul a fost condamnat de către un judecător (Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, fost magistrat la Curtea de Apel București, pensionat, n. red.) care nu putea fi imparțial și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art. 6.”.
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în august 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul „Ferma Băneasa”.
În același dosar, cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care sunt acuzați s-a prescris.