Eduard Antal, recital excepțional de orgă la Catedrala ”Sent Antuan” din Turcia. ICR ”Dimitrie Cantemir”: ”Compozițiile lui George Enescu și Dinu Lipatti au cuprins Istanbulul”
Într-o atmosferă elegantă și plină de rafinament s-a desfășurat, ieri, un recital excepțional de orgă, la Catedrala ”Sent Antuan”, aflată pe cunoscuta arteră pietonală Istiklal – Piața Taksim din Istanbul.
Participanții la evenimentul de artă interpretativă desfășurat de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul s-au bucurat de prezența organistului român Eduard Antal.
S-au făcut astfel auzite, astfel, compozițiile muzicale impresionante ale lui George Enescu (1881-1955) – Preludiu din Suita în stil vechi, op. 3, Dinu Lipatti (1917-1950) – Nocturnă în fa# minor, op. 6 și Béla Bartók (1881-1945) – Șase dansuri românești.
Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul, în parteneriat cu Catedrala ”Sent Antuan” din metropola turcă, la care au participat numeroși oameni de cultură turci, diplomați, directori de institute culturale europene, ”constituie un demers de promovare a muzicii și artei interpretative românești, în context internațional”, a declarat Dragoș Tiberiu Niță, directorul reprezentanței de pe Bosfor.
Programul artistic al acestui eveniment a cuprins și un repertoriu clasic internațional, după cum urmează:
- Alfred Hollins (1865-1942) – Uvertura de concert nr. 2 în do minor
- Lefébure-Wély (1817-1869) – Boléro de concert
- Enrico Bossi (1861-1925) – Scherzo în sol minor, op. 49, nr. 2
- Hans-André Stamm (1958*) – Rondo alla latina
- Gabriel Fauré (1825-1924) – Siciliana în sol minor, op. 78 din Pelléas et Mélisande
- Jean-Philippe Rameau (1683-1764) – Danse des Sauvages (Les indes galantes, Act 9)
- Erik Satie (1866-1925) – Gnossiennes 1
Eduard Antal, incursiune în peisagistica instrumentelor, concertând în cadrul Turneului Național ”Orgile României”
Eduard Antal a absolvit ciclurile de licență și de master ale Universității Naționale de Muzică București, specializarea orgă, dar pregătirea sa muzicală se datorează și participării active la cursurile susținute de muzicienii Steffen Schlandt, Erich Türk, Marcel-Octav Costea, Konrad von Abel, Giulio Prandi și Issac Alonso.
Este laureat al Concursului Național de Interpretare ”Ada Ulubeanu”, edițiile 2019 și 2020, primind și premiul ”Franz Xaver Dressler” pentru cea mai bună interpretare.
Din anul 2020, Eduard Antal realizează o incursiune în peisagistica instrumentelor de pe teritoriul țării natale, concertând în cadrul Turneului Național ”Orgile României”. A susținut numeroase concerte în Elveția, Polonia, Italia, Ungaria și Turcia. În prezent, este organistul celei mai mari orgi din România, orga Sălii Radio, dar și a celei existente la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Iosif” din București.