Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a spus marți, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea Babeș-Bolyai, că România este o țară în care tineri din alte state și-ar dori să poată să trăiască.
Deși recunoaște că România mai are lucruri de îmbunătățit în raport cu statele occidentale, Hellvig spune că situația din țară se îmbunătățește considerabil.
„Știu că această perspectivă optimistă sună contrastant cu modul cum ne-am obișnuit să vedem realitatea imediată. Este diferită de critica universală și auto-critica perpetuă care pare că definește discursul public intern despre România în acești ani. Dar tabloul general, la care vă invit să vă gândiți cu atenție înainte de a deveni la rândul vostru critici, ne arată că România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi. Nu funcționăm încă la fel de bine ca democrațiile vechi ale Europei dar ne apropiem de ei. Este loc de construit, de îmbunătățit, de trecut la nivelul următor”, le-a transmis Hellvig studenților universtității clujene.
Șeful SRI a mai spus că, din punctul de vedere al oficialilor și al specialiștilor din străinătate, România se bucură de trei avantaje principale, iar aceste avantaje sunt, de fapt, rezultatul muncii românilor.
„Pe mine m-a ajutat mult să privesc România și din perspectiva străinilor cu care am discutat atât în anii în care o reprezentam ca europarlamentar, cât mai ales în acești 8 ani ca director al SRI. Iar România din perspectiva oficialilor sau analiștilor străini se bucură de 3 mari avantaje – stabilitate, oportunități și dinamism. Dinamismul este al oamenilor, al românilor care creează, muncesc, inventează soluții acolo unde nu există căi deschise. Dinamismul este al vostru, cei care aveți puterea să transformați cum vreți această realitate, într-o măsură mai mare decât toate generațiile de până acum”, a mai spus șeful SRI.
Potrivit lui Hellvig, „există un automatism al agățării de ceea ce este blocat sau imperfect”. „Știrile bune nu fac rating. Iar mesajele pozitive pot părea plictisitoare. Ne-am obișnuit să observăm doar ceea ce nu merge sau ceea ce avem impresia că e greșit, și uităm să observăm ceea ce funcționează”, a mai spus el.