Eduard Novak, ministrul propus al Tineretului și Sportului, este singurul campion paralimpic al României. Povestea de viață a propunerii UDMR pentru Ministerul Tineretului și Sportului arată un profil de învingător. După un accident teribil, Eduard Carol Novak a cucerit o medalie la ciclism. Pasiunea pentru ciclism este infinită. O demonstrează cea mai recentă declaraţie a ministrului propus al Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, spune că nu intenţionează să renunţe la activitatea competiţională pe durata mandatului şi că îşi doreşte să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde speră să obțină o medalie.
„Sincer, îmi doresc să participi la Tokyo şi să obţin o medalie. Eu cred că totul depinde de cum ne prioritizăm timpul. Pentru mine prioritatea acum este ministerul şi sportul românesc, după care în trei-patru luni să îmi pot face o echipă, să văd exact în ce direcţie să o luăm, care sunt proiectele reale în care să investim, şi, desigur, să mă şi pregătesc în paralel pentru Jocurile Olimpice. Acum, dacă nu o să pot să obţin rezultate la proba de şosea, eu cred că pe pistă, la 4 km, pot să mă pregătesc. Eu îmi doresc să fiu un exemplu şi ca ministru şi ca sportiv, pentru că şi pe mine, când eram copil, m-au ghidat marii campioni ai României”, a spus el într-un interviu pentru Agerpres.
Novak spune că un prim obiectiv al mandatului său este crearea unui cadru de pregătire „perfect” pentru sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice.
Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat. La finalul audierilor care au avut loc la Camera Deputaţilor, Novak a primit 17 voturi pentru şi un vot împotrivă. Nu au existat abţineri.
Cine e Eduard Novak, ministrul propus al Tineretului și Sportului
Novak a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Iniţial a practicat patinajul viteză, dar şi-a pierdut piciorului drept într-un accident teribil de mașină în 1996. De atunci, viața lui s-a transformat radical.
Eduard Novak compară România cu Sparta antică, în care cei cu defecte erau sacrificaţi
„În România e ca în Sparta, dacă nu eşti întreg ar trebui să fii aruncat de pe o stîncă. E o ruşine ca o ţară atît de mare să aibă atît de puţini sportivi la Jocurile Paralimpice”, spunea sportivul de obținerea medaliei de la argint de la Beijing.
Povestea de viață a lui Eduard Novak
Anul trecut, Eduard Novak a suferit o nouă dramă, după ce fiul său de doar 13 ani a fost lovit de o mașină în timp ce era pe bicicletă, de către președintele lui AFK Csikszereda și a fost la un pas de moarte
Eduard Novak este primul și singurul campion paralimpic al României, după ce în 2012 a cucerit la Londra medalia de aur în proba de urmărire pe pistă și pe cea de argint în proba de contratimp pe șosea. La ediția de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe șosea, în timp ce la Tokyo, Eduard Novak ar putea bifa cea de cincea participare la Jocurile Paralimpice.
Caariera lui Carol-Eduard Novak
- 1 medalie de aur are Eduard Novak la Jocurile Paralimpice
- 1 medalie de aur la Campionatul European de Paraciclism de la Alkmaar (2005)
- 2 medalii de argint a mai câștigat la Jocurile Paralimpice: Beijing, 2008 și Londra, 2012
- 2 medalii de argint la Campionatele Mondiale de Paraciclism
- 3 medalii de bronz și 1 de argint a mai cucerit Novak la Campionatele Mondiale (2020: bronz – 1 km contratimp, la general la finalul competiție și argint – proba de 4 km urmărire individuală; 2019: bronz – Campionatul Mondial de Paraciclism pe Șosea de la Emmen, Olanda
- 44 de ani are Eduard Novak
- 7 ani au trecut de când a devenit președintele Federației Române de Ciclism