Municipiul Botoșani se numără printre beneficiarii Planului Național de Redresare și Reziliență, primind fonduri europene semnificative pentru modernizarea infrastructurii educaționale. Primarul Cosmin Andrei a anunțat că municipalitatea va cheltui 50 de milioane de euro pentru a renova și dota 43 de unități de învățământ, inclusiv trei grădinițe și două creșe, una dintre acestea fiind deja în construcție.
Primarul din Botoșani a reușit să atragă toate finanțările disponibile pentru educație, asigurând renovarea și dotarea cu echipamente moderne pentru 43 de școli, trei grădinițe și două creșe noi. În total, peste 18.000 de elevi și preșcolari vor beneficia de investițiile realizate din banii europeni.
Am văzut că există posibilitatea de a finanța din bani europeni modernizarea școlilor și atunci am zis: de ce să nu le facem pe toate care sunt eligibile? Și am început să depunem proiectele până am atras toți banii pe care îi puteam atrage pentru domeniul educației”, a explicat primarul municipiului Botoșani Cosmin Andrei.
Există o singură unitate de învățământ care nu a fost eligibilă pentru banii europeni. În rest, toate cele 43 de școli vor fi modernizate cu mobilier școlar nou, computere de ultimă generație și echipamente didactice noi pentru dotarea laboratoarelor. „Totul e din bani europeni”, spune primarul care a inclus în finanțarea europeană și reabilitarea a 22 de școli care necesitau o renovare profundă.
În momentul de față sunt 17 școli unde lucrările de renovare sunt în desfășurare și s-au aprobat proiectele pentru restul de 5, la care lucrările vor începe în curând. În plus, vor fi reabilitate și 3 grădinițe din municipiu.
Primarul spune că Uniunea Europeană ar trebui să aloce cât mai mulți bani pentru sistemele de învățământ din statele membre cu un nivel de trai mai scăzut, pentru că educația reprezintă cea mai eficientă metodă de eradicare a sărăciei.
Eu am învățat de la părinții mei și acum le spun și eu copiilor mei că educația va fi mereu baza care îți asigură un trai decent, indiferent de greutățile care pot apărea în viață. De aceea mi-am dorit mult să aduc școlile la un nivel civilizat, astfel încât copiii din municipiu Botoșani să aibă cele mai bune condiții pentru a învăța. Din același motiv m-am zbătut să avem și o universitate în la noi în oraș, iar acum avem o filială a Universității Alexandru Ioan Cuza de la Iași. Dacă vom avea copii bine educați, noile generații vor avea un trai mai bun. Educația este calea cea mai sigură de ieșire din sărăcie”, a subliniat Cosmin Andrei.
Regiunea de Nord-Est, din care face parte și Botoșaniul, este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Cosmin Andrei spună că susține candidații social-democrați din Alianța PSD-PNL, iar cei care vor fi aleși pe 9 iunie vor trebuie să se lupte la Bruxelles pentru alocarea de fonduri europene pentru dezvoltare unităților de învățământ din zonele cele mai sărace din Europa.
Acesta e mandatul meu pentru europarlamentarii social-democrați pe care îi susțin la aceste alegeri: Când vor ajunge la Bruxelles să promoveze un program special pentru dezvoltarea educației în zonele cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană”, a declarat edilul.
CITEȘTE ȘI:
PSD introduce MĂSURI pentru reducerea costurilor la energia electrică și promovează energia verde
Românii pot intra DOAR cu buletinul în Turcia de la 1 iunie. Președintele Erdogan a semnat decretul