Modificările propuse de ministrul Educației, Ligia Deca, la legea referitoare la hărțuirea sexuală în mediul pre și universitar, au stârnit o serie de controverse. Ba chiar s-a vehiculat ideea că, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, le-a catalogat drept „lipsite de logică” și de „claritate” și nu au legătură cu subiectul hărțuirii sexuale. De asemenea, Gorghiu a inserat comentarii pe textul propus de colega sa de partid, Ligia Deca, în ședința de joi, de la Guvern.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a propus o serie de modificări legislative având ca temă hărțuirea sexuală în mediul universitar și preuniversitar. Acestea au fost prezentate în cadrul unei întâlniri la care a luat parte și ministrul Justiției, Alina Gorghiu. În România, există deja legislație care reglementează astfel de aspecte și care ar putea să fie dublate de eventualitatea adoptării unor noi măsuri în domeniu, consideră aceasta din urmă. Prin urmare, lucrurile au rămas în coadă de pește, urmând ca discuțiile să continue.
Prezentarea proiectului de către ministrul Ligia Deca nu a rămas fără urmări asupra colegei sale de partid, ministrul Alina Gorghiu. Aceasta a transmis o informare publică despre cum vor fi făcute modificările pe textul de lege.
În ședința Guvernului de ieri s-au decis modificări punctuale ale Hotărârii Guvernului nr.970/2023, precum și Ordonanței Guvernului nr.27/2002. Cadrul general în materie penală nu va face obiectul modificărilor, Codul Penal si Codul de Procedura Penala fiind norme de aplicabilitate generală și care conțin deja soluții legislative ce răspund situațiilor care fac obiectul dezbaterilor. Ministerul Educației va propune textul normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.970/2023, respectiv ministerele competente în cazul Ordonanței Guvernului nr.27/2002.
După ce va fi întocmit documentul, de către Ministerul Educației, Justiția va analiza propunerile și își va oferi expertiza tehnică asupra valabilității acestora.
Ministerul Justiției va oferi expertiza tehnică potrivit competențelor sale. Tematica este una extrem de sensibilă, iar rolul nostru este de a informa și proteja victimele. Ministerul Justiției derulează în prezent o companie de informare publică pe tema infracțiunilor sexuale. Ministerul Justiției colaborează extrem de bine cu Ministerul Educației în interesul cetățenilor. Și cu orice alt minister care are nevoie de expertiză tehnică de la Ministerul Justiției, pe orice tematică. Fragmentele publicate nu reprezintă poziția Ministerului Justiției. Apreciem activitatea Ministerului Educației în sensul de a îmbunătăți permanent cadrul legislativ în domeniul combaterii infracțiunilor sexuale, a mai declarat Gorghiu.
CITEȘTE ȘI: