Prima pagină » Actualitate » Efectele retragerii lui Daniel Băluță de la Planșeul Unirii: Nicușor Dan nu poate moșteni banii pentru reabilitare. Cade și contractul de execuție!

Efectele retragerii lui Daniel Băluță de la Planșeul Unirii: Nicușor Dan nu poate moșteni banii pentru reabilitare. Cade și contractul de execuție!

În cazul în care Primăria Sectorului 4 se retrage de la Planșeul Unirii, respectiv din procedura de reabilitare, se pierd și banii de la Guvern. Surse administrative au explicat pentru Gândul faptul că Primăria Capitalei nu poate moșteni suma de 750 de milioane de lei, dată de Guvernul României către Primăria Sectorului 4. Contractul de finanțare este semnat între Ministerul Dezvoltării și Primăria Sectorului 4.

Exasperat de refuzul lui Nicușor Dan de a elibera autorizația pentru reabilitarea Planșeului Unirii, Daniel Băluță a anunțat că s-ar putea retrage din această investiție. În această variantă, se pierd banii alocați de Guvern pentru reabilitare.

De ce? „Pentru că există un contract de finanțare între Ministerul Dezvoltării și Primăria Sectorului 4 pentru acești bani. Legal, banii nu pot fi moșteniți de către Primăria condusă de Nicușor Dan. De asemenea, se reziliază și contractul de execuție cu asocierea condusă de Erbașu”, au explicat pentru Gândul surse administrative.

Scenariul acesta este cât se poate de trist! Asta ar însemna că reabilitarea Planșeului va mai avea foarte mult de așteptat. Practic, procedurile trebuie reluate de la capăt, mai puțin expertizele, care sunt foarte clare: Planșeul Unirii trebuie înlocuit în totalitate!

Planșeul Unirii, blocat la Primăria Capitalei

În prezent, proiectul este blocat între Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei.

Primarul general, Nicușor Dan, refuză să elibereze autorizația de construcție pentru intervenția la Planșeu, motivând că structura nu ar fi un pericol public. Asta în ciuda tuturor expertizelor care arată că place de beton este extrem de degradată, așa cum se poate vedea și din imaginile foarte concludente.

Săptămâna trecută, Daniel Băluță a anunțat că ar putea renunța la acest proiect, în lipsa avizelor.

Chiar și parțială, o surpare a structurii ar bloca tranzitul râului Dâmbovița, ceea ce ar duce la inundarea Pieței Unirii, cu tot cu stația de metrou, au precizat surse administrative pentru Gândul, iar detalii pot fi citite AICI. 

Placa de beton se poată prăbuși la un cutremur de intensitate medie

Guvernul a decis, în aprilie 2023, suplimentarea cu 750 de milioane de lei a fondurilor din Programul „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea și consolidarea Planșeului de la Piața Unirii.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic gradul I.

Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.

Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.

Gândul a publicat încă din martie 2021 imagini în premieră de sub planșeu, care arată starea deplorabilă a construcției. Imaginile pot fi văzute AICI.

Acestea sunt deficiențele grave identificate la Planșeul Unirii:

  • armături corodate, beton exfoliat, reduceri de secțiune, vegetație acvatică pe fața betonului și defecte de față văzută la riglele cadrelor;
  • grinzi secundare (nervuri) demolate, zone care se presupune că au fost refăcute în cofraj metalic nerecuperat și care sunt într-o stare avansată de coroziune;
  • grinzi secundare (nervuri) cu secțiune de rezistență puternic afectată, console scurte la cadrele de rost distruse în întregime ca urmare a infiltrațiilor de apă în rosturi;
  • beton exfoliat, armături corodate și infiltrații locale în placa de beton a planşeului;
  • defecte de execuție și lucrări executate necorespunzător cu ocazia diverselor intervenții la planșeu;
  • degradări la partea carosabilă a străzilor de deasupra planşeului, guri de scurgere, borduri, trotuare pietonale și parapete.

CITEȘTE ȘI:

Planșeul Unirii: ce se întâmplă cu râul Dâmbovița în scenariul unui COLAPS chiar și parțial. „Se INUNDĂ toată Piața, cu tot cu stația de metrou”

Daniel Băluță, despre reabilitarea PLANȘEULUI Unirii: „Nu se va bloca toată circulația în Piața Unirii.

Specialiștii propun DEMOLAREA completă a planșeului din Piața Unirii și refacerea lui de la zero

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele