Prima pagină » Actualitate » Efectele schimbărilor climatice: Două boli infecțioase ar putea afecta miliarde de oameni din cauza încălzirii globale

Efectele schimbărilor climatice: Două boli infecțioase ar putea afecta miliarde de oameni din cauza încălzirii globale

Efectele schimbărilor climatice: Două boli infecțioase ar putea afecta miliarde de oameni din cauza încălzirii globale

Malaria și febra Dengue, două boli infecțioase grave transmise de țânțari, se vor răspândi și vor ajunge să afecteze miliarde de oameni în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească în ritmul actual.

Astfel, până în 2080, peste opt miliarde de oameni ar putea fi expuși riscului de a contracta aceste boli, potrivit unui studiu citat de The Guardian și preluat de Digi24.

Studiul a fost realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) și a fost publicat în revista Lancet Planetary Health.

Potrivit acestuia, dacă nivelurile de emisii continuă să crească în ritmul din prezent, efectul asupra temperaturii medii globale ar putea prelungi perioadele de transmitere a bolilor cu peste o lună pentru malarie și cu patru luni pentru Dengue în următoarea jumătate de secol.

Cercetătorii au estimat că față de statisticile înregistrate în anii 1970-1999, încă 4,7 miliarde de oameni ar putea fi ameninţaţi de malarie și febră Dengue. Proiecţiile pleacă de la ipoteza unei creşteri a populaţiei cu aproximativ 4,5 miliarde de oameni şi a unei creşteri a temperaturii globale cu 3,7 grade Celsius, până în 2100.

Felipe Colón-González, profesor la LSHTM și unul dintre autorii studiului, spune că politicienii și oficialii din domeniul sănătății ar trebui să fie pregătiți pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel în care emisiile rămân la nivel ridicat.

„Acest lucru este deosebit de important în zonele care în prezent sunt fără acest risc şi unde este probabil ca sistemele de sănătate să nu fie pregătite pentru focare majore”, spune acesta.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2019, peste 90% din cele aproximativ 230 de milioane de cazuri s-au înregistrat în Africa.

Cazurile de Dengue sunt subraportate

Din nefericire, febra Dengue nu are un tratament specific, iar, pentru a agrava situația, se pare că, la nivel mondial, cazurile de Dengue sunt subraportate.

Se estimează că între 100 și 400 de milioane de oameni sunt infectați anual, iar 20.000 dintre aceștia mor din cauza bolii.

Unele ţări, precum Eritreea, Sudanul şi Columbia, au înregistrat o reapariţie semnificativă a malariei în ultimii ani, a declarat Rachel Lowe, profesor asociat la LSHTM, un alt autor al studiului. Numărul cazurilor de febră Dengue raportate la OMS a crescut de peste opt ori în ultimele două decenii, de la 505.430 în 2000 la 5,2 milioane în 2019, a adăugat ea.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele