Efectele secundare pe termen lung ale vaccinurilor anti-Covid care folosesc tehnologia ARN mesager. Precizările unui virusolog
Acum, în plină pandemie de coronavirus, multă lume se întreabă dacă există efecte secundare pe termen lung în cazul vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, dar și cât de nouă este această metodă.
Ziariștii de la „La Voix Du Nord”, citați de Hotnews, au pus această întrebare unei experte, virusologul Anne Goffard, care precizează – încă de la început – că această tehnologie nu e chiar atât de nouă.
„În realitate, vaccinarea cu ARN mesager este testată la oameni de la începutul anilor 2000. Este adevărat ca nu s-a testat în cadrul strategiei preventive care se referă la Covid astăzi, ci într-un alt obiectiv de vaccinare numită terapeutică. Se dorea vaccinarea persoanelor afectate de maladii precum cancerul”, a spus ea, pentru sursa citată.
„Se ştia că nu există efecte secundare târzii şi grave legate de această tehnologie”
Anne Goffard a ținut să asigure că „se ştia că nu există efecte secundare târzii şi grave legate de această tehnologie”.
„Se spunea, o să-i vaccinăm, asta va stimula sistemele lor imunitare care se vor apăra contra cancerului. Doar că nu funcţiona. Totuşi s-au făcut teste in vitro, pe diferite familii de animale şi oameni cu diferite grupuri de populaţii, urmărite timp de mai mulţi ani după teste. Asta ne-a permis să vedem că nu există efecte asupra fertilităţii, nici nu duc la maladii autoimune pe termen lung, nici la cancer”, a afirmat medicul virusolog.
Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna.
CITEȘTE ȘI:
- Cât de eficientă ar fi o a treia doză de vaccin Pfizer împotriva variantei Delta. Compania producătoare a făcut anunțul
- CDC: Varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela și ar putea fi transmisă chiar și de persoanele vaccinate. Agenția propune vaccinarea obligatorie
- Mai multe guverne acuză Rusia că nu livrează dozele de vaccin Sputnik V promise