Efectul ANA MARIA. România poate termina Olimpiada de la Paris pe locul 23! Canotoarele „l-au învins” pe David Popovici!

Publicat: 11 08. 2024, 21:14
Actualizat: 11 08. 2024, 21:45
Ana Bărbosu obține medalia de bronz după decizia TAS. Sursa Foto: Profimedia

Greu de anticipat, dar România a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris mai mult decât onorabil. Tricolorii pot reclama locul 23 în clasamentul pe medalii, în care stă să apară şi medalia de bronz a Anei Bărbosu, acordată după apelul la TAS. Poate, pentru că bronzul nu a fost încă parafat oficial de CIO. Conform premiilor acordate de COSR, Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel „l-au învins pe David Popovici” la medalii și la câstiguri. Fiecare dintre aceste sportive a câștigat câte o medalie de aur și una de argint, primind câte 240.000 de euro. David Popovici, care a obținut o medalie de aur și una de bronz, va primi 200.000 de euro. O recompensă de consolare va încasa și Sabrina Voinea.

Team România are nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz.

AUR

Au obţinut aurul olimpic Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiş şi Victoria Ştefania Petreanu la canotaj – opt rame cu carmaci (8+), Andrei Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache la canotaj – dublu vasle (2x) şi David Popovici la înot – 200 m liber.

ARGINT

Au urcat pe treapta a doua a podiumului Mihaela Valentina Cambei la haltere – 49 kg, Gianina Elena van Groningen şi Ionela Livia Cozmiuc la canotaj – dublu vasle categorie uşoară (L2x), Ioana Vrînceanu şi Roxana Iuliana Anghel la canotaj – dublu rame (2-) şi Simona Geanina Radiş şi Nicoleta Ancuţa Bodnar la canotaj – dublu vasle (2x).

BRONZ

Au câştigat bronzul David Popovici la înot – 100 m liber şi Ana Maria Bărbosu la gimnastică artistică – sol, aceasta din urmă după un apel la TAS.

USA, campioană absolută

  • Pe primul loc în clasamentul pe naţiuni a terminat lotul Statelor Unite, cu 126 de medalii (40 de aur, 44 de argint şi 126 de bronz).
  • Pe locul doi este China, cu 91 de medalii (40 de aur, 27 de argint, 24 de bronz)
  • Pe trei, Japonia, cu 45 de medalii (20 de aur, 12 de argint, 13 de bronz).

Următoarele două din clasament, Australia şi Franţa, au mai multe medalii, dar sunt pe 4 ş 5 pentru că numărul medaliilor de aur este mai mic. Australia are în total 53 de medalii, dintre care 18 de aur, iar Franţa are 64 de medalii, dintre care 16 de aur.

Republica Moldova a terminat pe locul 72, cu o medalie de argint şi trei de bronz.

La această ediţie a JO în clasament a intrat şi Echipa Olimpică a Refugiaţilor, pe locul 84, cu o medalie de bronz obţinută de Cindy Ngamba la box.

Sprijin pentru Sabrina Voinea din partea COSR

În plus, COSR a declarat că va oferi și un premiu simbolic pentru Sabrina Voinea, în urma contestației ei legate de finala olimpică de sol.

„COSR este alături de ambele gimnaste ale României şi respectă deciziile TAS. Totodată, ne rezervăm dreptul de a considera şi contestaţia sportivei Sabrina Voinea întemeiată având în vedere circumstanțele finalei olimpice de la sol.

Niciun sportiv nu ar trebui să fie supus unui astfel de tratament emoţional. Credem în valoarea lor, le sprijinim pe ambele sportive şi vom fi alături de ele şi de Federaţia Română de Gimnastică”, a menţionat forul.

Citiți și: Jordan Chiles trebuie să returneze formal medalia de bronz. O poate păstra fizic, dar îi va fi „CONFISCATĂ din PALMARES”