Efectul cafelei asupra organismului. Dr. Vlad Ciurea avertizează: „Orice lucru biciuit se supără și clachează”

Publicat: 16 11. 2024, 15:29
Efectul cafelei asupra organismului, sursa foto: Envato

Care este efectul cafelei asupra organismului. Renumitul medic neurochirurg, Vlad Ciurea, a avertizat: „orice lucru biciuit se supără și clachează”. De asemenea, medicul a explicat importanța respectării ciclurilor naturale de activitate cerebrală și avertizează asupra pericolelor generate de ignorarea ritmului natural al creierului. Tot profesorul a declarat că „biciurea celulelor” cu energizante sau cafea nu duce la nimic bun.

„Lăsați organismul să funcționeze natural. Creierul are nevoie de aceste cicluri pentru a da randament maxim”, a afirmat Dr. Ciurea la emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Medicul atrage atenția asupra obiceiului de a consuma energizante, cafea sau alte stimulente seara sau noaptea, o practică care solicită creierul și sistemul nervos. Cu toate că, în primă fază, strategia poate părea eficientă, pe termen lung ea duce la epuizarea rezerverlor de energie ale creierului, fapt care poate determina un coalps mental și fizic.

„Balzac, după petreceri, își făcea o cană mare de cafea și scria toată noaptea, până la ora 5:00 dimineața. În timp, și-a epuizat sistemul nervos și inima, și a murit de infarct. Creierul și inima nu au mai rezistat”, a explicat specialistul.

Dr. Ciurea le recomandă celor care lucrează la ore atipice, din nevoi profesionale sau din dorința de a fi mai productivi, să fie atenți la semnalele organismului și să evite folosirea în exces a stimulentelor.

„Orice lucru biciuit se supără și clachează”, avertizează el.

Cu toate acestea, medicul a spus că o cafea, nu foarte tare, dimineața sau în jurul prânzului, are efect benefic. Însă totul stă în moderație.

”Sunt anumiți neurotransmițători între celulele nervoase și ele funcționează printr-un chimism. Cafeaua stimulează acest chimism, deschide căile. Nu este bine să fie o cafea foarte tare, că atunci tremuri, transpiri, bate inima mai tare”, explică Prof. dr. Vlad Ciurea.

„Să fie o cafea, elementul de plăcere miros, gust, se și implementează în creier și te și stimulează. Îți face plăcere. Cafeaua pentru român și pentru ființă umană în general face foarte mare plăcere”, a mai spus el.

CITEȘTE ȘI:

Câte ore pe noapte trebuie să dormim pentru a ne menține creierul sănătos, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea

Medicul Vlad Ciurea ne spune de câte ori pe săptămână trebuie să întreținem RELAȚII cu partenerul, pentru a ne menține creierul sănătos