Efectul „Călin Georgescu” lovește în buzunarul a sute de mii de români. Indicele ROBOR a „explodat” în ultimele zile pe fondul instabilității politice
Indicele ROBOR, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele variabile, a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele zile, atingând aproape 6%. Acest trend vine după trei luni de stagnare la 5,5%. Banca Națională a României (BNR) atribuie această majorare incertitudinii politice, după victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale câștigate de candidatul pro-rus Călin Georgescu.
Aproximativ 200.000 de români cu credite legate de ROBOR vor resimți această creștere prin majorări ale ratelor lunare. De exemplu, pentru un credit de 350.000 de lei, contractat pe 30 de ani, rata lunară crește cu 64 de lei, ajungând la 2.580 de lei.
Pe de altă parte, indicele IRCC, utilizat pentru creditele contractate după 2019, rămâne la un nivel ridicat, de 5,9%. Deși se estimează scăderi treptate anul viitor, acestea vor aduce reduceri minore în ratele lunare.
Reamintim că indicele IRCC este în urmă cu 6 luni față de ROBOR, ceea ce înseamnă că în viitor acesta ar putea urca și mai mult, iar asta se traduce prin rate mai mari pentru români.
BNR explică această creștere prin instabilitatea politică, ce generează nesiguranță pe piața financiară. Totuși, specialiștii consideră că tendința de creștere a ROBOR este temporară, cu posibilitatea de stabilizare în lunile următoare, în funcție de evoluția contextului politic și economic.
Astfel, românii afectați de creșterea indicelui ROBOR sunt încurajați să solicite oferte de refinanțare, adică trecerea de la un credit legat de ROBOR la unul cu IRCC ar putea reduce costurile pe termen lung, potrivit B1TV.
O altă variantă este să analizeze oferte noi, adică Creditele cu dobândă fixă oferă mai multă predictibilitate în această perioadă.